środa, 19 września 2012

Lekka zupka warzywna z płatkami jęczmiennymi

 Witam, przedstawiam przepis na lekką i smaczną zupkę na pierwsze danie.
Nie miałam dzisiaj wiele czasu na przygotowanie zupki, ale tą udało się zrobić :).
Zachęcam do wypróbowania!

-po  9 miesiącu życia- 



Składniki:
  • 2 różyczki kalafiora
  • 2 różyczki brokuła
  • mała marchewka
  • 2 łyżki błyskawicznych płatków jęczmiennych
  • łyżeczka masła
  • 250 ml wody źródlanej lub nisko zmineralizowanej

Przygotowanie:

Kalafiora i  brokuła dokładnie myjemy i dzielimy na różyczki, marchewkę myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki. Możemy użyć też gotowej, mrożonej mieszanki warzywnej, wtedy ilość warzyw powinna wynosić około jednej szklanki. Przygotowane warzywa wrzucamy do 250 ml gotującej się wody. Gotujemy ma małym ogniu pod przykryciem. Po 10 minutach do warzyw dodajemy 2 łyżki płatków jęczmiennych i całość gotujemy jeszcze przez 5 minut. Po tym czasie zupkę przelewamy do blendera, dodajemy jedną łyżeczkę masła i rozdrabniamy do odpowiedniej dla naszego dziecka konsystencji.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz