poniedziałek, 27 sierpnia 2012

Krupniczek z pęczakiem i żółtkiem

Moja Weronka 26 sierpnia skończyła 10 miesięcy. 
Obiad dzieci w tym wieku powinien składać się już z dwóch dań. Na pierwsze podajemy jarzynową zupę z kaszą glutenową, a na drugie jarzynkę z mięsem z dodatkiem ryżu lub ziemniaka. 
Musimy też pamiętać by zawsze do któregoś z dań dorzucić jeszcze pół żółtka.
Menu dość monotonne, dlatego w trosce o podniebienie mojej wymagającej córeczki, staram się wymyślać w miarę możliwości zróżnicowane i ciekawe dania, przynajmniej się staram...:)
A oto przepis na zupkę, na pierwsze danie.

-po 9 miesiącu  życia-




 Składniki:

  • mała marchewka
  • mała pietruszka
  • ćwierć selera
  • mały kawałek pora
  • mały ziemniak 
  • 2 łyżki kaszy pęczak
  • liść laurowy
  • ziele angielskie 
  • pół łyżeczki masła lub oliwy z oliwek
  • 250 ml wody źródlanej lub nisko zmineralizowanej

Przygotowanie:

Kaszę wsypujemy do garnka z 250 ml wody, dodajemy jeden liść laurowy i dwa ziarenka ziela angielskiego, gotujemy. Warzywa dokładnie myjemy, obieramy i wrzucamy do gotującej się kaszy. Jednocześnie oddzielnie gotujemy jajko. Kiedy już wszystkie warzywa będą miękkie, wyjmujemy je i rozdrabniamy lub miksujemy, w zależności od tego jaką konsystencję zupki chcemy otrzymać. Gęstość możemy regulować poprzez dodawanie przegotowanej wody lub wywaru. Na koniec dodajemy pół łyżeczki masła lub oliwy z oliwek i pół żółtka.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz