Moja Weronka 26 sierpnia skończyła 10 miesięcy.
Obiad dzieci w tym wieku powinien składać się już z dwóch dań. Na pierwsze podajemy jarzynową zupę z kaszą glutenową, a na drugie jarzynkę z mięsem z dodatkiem ryżu lub ziemniaka.
Musimy też pamiętać by zawsze do któregoś z dań dorzucić jeszcze pół żółtka.
Menu dość monotonne, dlatego w trosce o podniebienie mojej wymagającej córeczki, staram się wymyślać w miarę możliwości zróżnicowane i ciekawe dania, przynajmniej się staram...:)
A oto przepis na zupkę, na pierwsze danie.
-po 9 miesiącu życia-
Składniki:
- mała marchewka
- mała pietruszka
- ćwierć selera
- mały kawałek pora
- mały ziemniak
- 2 łyżki kaszy pęczak
- liść laurowy
- ziele angielskie
- pół łyżeczki masła lub oliwy z oliwek
- 250 ml wody źródlanej lub nisko zmineralizowanej
Przygotowanie:
Kaszę wsypujemy do garnka z 250 ml wody, dodajemy jeden liść laurowy i dwa ziarenka ziela angielskiego, gotujemy. Warzywa dokładnie myjemy, obieramy i wrzucamy do gotującej się kaszy. Jednocześnie oddzielnie gotujemy jajko. Kiedy już wszystkie warzywa będą miękkie, wyjmujemy je i rozdrabniamy lub miksujemy, w zależności od tego jaką konsystencję zupki chcemy otrzymać. Gęstość możemy regulować poprzez dodawanie przegotowanej wody lub wywaru. Na koniec dodajemy pół łyżeczki masła lub oliwy z oliwek i pół żółtka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz