Danie nad wyraz proste i standardowe, ale w połączeniu z sosem jogurtowym, całkiem smaczne.
Polecam!
-po 10 miesiącu życia-
(w wersji bez sosu jogurtowego po 6-7 miesiącu
w zależności od rodzaju mleka spożywanego przez dziecko)
Składniki:
- 10-15g mięsa z piersi kurczaka
- mały ziemniak
- garść fasolki szparagowej
- 1-2 łyżki jogurtu naturalnego
- majeranek świeży lub suszony
- bazylia świeża lub suszona
- ćwierć małego ząbku czosnku
- pół łyżeczki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
Warzywa dokładnie myjemy, obieramy i wkładamy do gotującej się wody (ze względu na różny czas gotowania raczej w oddzielnym garnku). Mięso myjemy, oczyszczamy i gotujemy oddzielnie. Jeśli jesteśmy w posiadaniu parowaru, warto go użyć zastępując w ten sposób tradycyjne gotowanie. Pozwala to zachować jeszcze więcej składników odżywczych obecnych w warzywach.
Po ugotowaniu wszystkie składniki rozdrabniamy lub miksujemy i układamy na talerzu.
Sos uzyskamy po wymieszaniu jogurtu z oliwą bądź olejem rzepakowym, posiekanymi ziołami i czosnkiem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz