poniedziałek, 27 sierpnia 2012

Kurczak z fasolką i ziemniakiem w sosie jogurtowo-ziołowym

Danie nad wyraz proste i standardowe, ale w połączeniu z sosem jogurtowym, całkiem smaczne. 
Polecam!


 -po 10 miesiącu życia-
(w wersji bez sosu jogurtowego po 6-7 miesiącu 
w zależności od rodzaju mleka spożywanego przez dziecko) 




Składniki:
  • 10-15g mięsa z piersi kurczaka
  • mały ziemniak
  • garść fasolki szparagowej
  • 1-2 łyżki jogurtu naturalnego
  • majeranek świeży lub suszony
  • bazylia świeża lub suszona
  • ćwierć małego ząbku czosnku
  • pół łyżeczki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
Przygotowanie:

Warzywa dokładnie myjemy, obieramy i wkładamy do gotującej się wody (ze względu na różny czas gotowania raczej w oddzielnym garnku). Mięso myjemy, oczyszczamy i gotujemy oddzielnie. Jeśli jesteśmy w posiadaniu parowaru, warto go użyć zastępując w ten sposób tradycyjne gotowanie. Pozwala to zachować jeszcze więcej składników odżywczych obecnych w warzywach.
Po ugotowaniu wszystkie składniki rozdrabniamy lub miksujemy i układamy na talerzu.
Sos uzyskamy po wymieszaniu jogurtu z oliwą bądź olejem rzepakowym, posiekanymi ziołami i czosnkiem.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz