poniedziałek, 27 sierpnia 2012

Indyk z suszonymi morelami, jabłkiem i brązowym ryżem


Osobiście bardzo lubię połączenie mięsa z owocami, dlatego jako pierwsze proponuję proste i smaczne danie z indykiem na słodko, zawiera suszone morele, które warto włączyć do diety dziecka ze względu na dużą zawartość błonnika, żelaza i potasu, a także witamin A i C.

Poniżej podaję przepis,
Smacznego!

-po 7 miesiącu życia-




Składniki:

  •  3 suszone morele ( uprzednio moczone w letniej wodzie przez około 1 godzinę)
  •  pół jabłka
  •  10-15g piersi indyka
  •  3 łyżki brązowego ryżu
  •  łyżeczka masła lub oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Jabłko myjemy, cienko obieramy i gotujemy do miękkości. Suszone morele kroimy na małe kawałeczki i dodajemy do garnka z jabłkiem. Ryż i mięso gotujemy w oddzielnych garnkach.  
Po ugotowaniu wszystkie składniki łączymy i miksujemy bądź rozdrabniamy ręcznie. 
W trosce o prawidłowy zgryz starszym dzieciom warto pozostawić większe kęsy. Gdy danie jest za gęste możemy je rozcieńczyć przegotowaną wodą. Na koniec dodajemy łyżeczkę masła lub oliwy.

1 komentarz: