piątek, 31 sierpnia 2012

Zupa marchewkowo-groszkowa z kaszką kuskus i żółtkiem

Bardzo smaczna i łatwa do przyrządzenia zupka. 
Kuskus to mało popularna i niedoceniana kasza, zupełnie niesłusznie. Warto o niej pamiętać, ze względu na proste przygotowanie (nie wymaga długiego gotowania) oraz cenne wartości odżywcze jakie zawiera. Kuskus jest bogate w węglowodany i białko, a także sycące i lekkostrawne.

-po 10 miesiącu życia-




Składniki:
  • ćwierć selera
  • ćwierć pora
  • ćwierć pietruszki
  • 4 łyżki mrożonki z krojoną w kostkę marchewką i groszkiem 1ub 1 mała marchewka i 2 łyżki groszku
  • 2 łyżki kaszki kuskus
  • jajko
  • 1 łyżeczka masła
  • natka pietruszki 
  • 250 ml wody źródlanej lub nisko zmineralizowanej

Przygotowanie:

Selera, pora, pietruszkę i jeśli używamy świeżej, marchewkę dokładnie myjemy, obieramy i ścieramy na tarce (wielkość użytych oczek dobieramy indywidualnie do możliwości i stanu uzębienia naszego dziecka) bądź drobno siekamy. Rozdrobnione warzywa wrzucamy do około 250 ml gotującej się wody. Dodajemy 4 łyżki mrożonej marchewki i groszku lub 2 łyżki samego groszku. Gotujemy pod przykryciem około 10 min (marchewka i groszek muszą być całkiem miękkie). Jednocześnie gotujemy jajko na twardo. Pod koniec gotowania, do warzyw dodajemy 2 łyżki kaszy kuskus, gotujemy minutę po czym zdejmujemy z ognia i zostawiamy pod przykryciem 5 minut. Oddzielone żółtko rozdrabniamy widelcem w miseczce i wlewamy gotowe warzywa z kaszą. Na koniec dodajemy do zupki łyżeczkę masła i szczyptę natki pietruszki. Zupa wychodzi dość gęsta jeśli chcemy otrzymać rzadszą, możemy ją rozcieńczyć wodą lub zmniejszyć ilość kaszy do 1 łyżki.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz