Bardzo smaczna i łatwa do przyrządzenia zupka.
Kuskus to mało popularna i niedoceniana kasza, zupełnie niesłusznie. Warto o niej pamiętać, ze względu na proste przygotowanie (nie wymaga długiego gotowania) oraz cenne wartości odżywcze jakie zawiera. Kuskus jest bogate w węglowodany i białko, a także sycące i lekkostrawne.
-po 10 miesiącu życia-
Składniki:
- ćwierć selera
- ćwierć pora
- ćwierć pietruszki
- 4 łyżki mrożonki z krojoną w kostkę marchewką i groszkiem 1ub 1 mała marchewka i 2 łyżki groszku
- 2 łyżki kaszki kuskus
- jajko
- 1 łyżeczka masła
- natka pietruszki
- 250 ml wody źródlanej lub nisko zmineralizowanej
Przygotowanie:
Selera, pora, pietruszkę i jeśli używamy świeżej, marchewkę dokładnie myjemy, obieramy i ścieramy na tarce (wielkość użytych oczek dobieramy indywidualnie do możliwości i stanu uzębienia naszego dziecka) bądź drobno siekamy. Rozdrobnione warzywa wrzucamy do około 250 ml gotującej się wody. Dodajemy 4 łyżki mrożonej marchewki i groszku lub 2 łyżki samego groszku. Gotujemy pod przykryciem około 10 min (marchewka i groszek muszą być całkiem miękkie). Jednocześnie gotujemy jajko na twardo. Pod koniec gotowania, do warzyw dodajemy 2 łyżki kaszy kuskus, gotujemy minutę po czym zdejmujemy z ognia i zostawiamy pod przykryciem 5 minut. Oddzielone żółtko rozdrabniamy widelcem w miseczce i wlewamy gotowe warzywa z kaszą. Na koniec dodajemy do zupki łyżeczkę masła i szczyptę natki pietruszki. Zupa wychodzi dość gęsta jeśli chcemy otrzymać rzadszą, możemy ją rozcieńczyć wodą lub zmniejszyć ilość kaszy do 1 łyżki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz