piątek, 31 sierpnia 2012

Kaszka mleczno-ryżowa z musem bananowym

Przedstawiam swój pomysł na kaszkę mleczno-ryżową z dodatkiem musu bananowego. 
Taką kaszkę można oczywiście kupić gotową w sklepie, jednak wierzcie mi, że jej smak po dodaniu prawdziwego banana jest nieporównywalnie lepszy. Weronika też była tego samego zdania :) 
Polecam!

-po 8 miesiącu życia-



Składniki:
  • pół dojrzałego banana
  • 6- 7 łyżek kleiku ryżowego
  • 6 miarek mleka modyfikowanego
  • 180 ml wody źródlanej lub nisko zmineralizowanej

Przygotowanie:

180 ml wody podgrzewamy do temperatury odpowiedniej dla dziecka. Następnie dodajemy 6 miarek mleka modyfikowanego i zagęszczamy 6-7 łyżkami kleiku ryżowego.
Banana dokładnie myjemy, obieramy i rozgniatamy widelcem lub rozdrabniamy przy użyciu blendera.
To jaką wybierzemy konsystencję zależy od nas, możemy stworzyć gładki mus lub pozostawić małe kawałki. Dojrzały banan jest miękki dlatego nie musimy w tym wypadku obawiać się, że dziecko się zachłyśnie.
Mus układamy na przygotowanej kaszce ryżowej i od razu podajemy (jak widać na zdjęciu mój przecier zdążył już lekko ściemnieć).
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz