wtorek, 28 sierpnia 2012

Kisiel jagodowy z migdałami

Kisiel to smaczny i zdrowy deser, pod warunkiem, że przygotujemy go z prawdziwych owoców.
 Myślę, że warto nauczyć się go robić samemu, by móc podawać naszym dzieciom jak najmniej przetworzone, zdrowe produkty. Zachęcam wszystkich, naprawdę nie jest to trudne!

-od 10 miesiącu życia-
(bez migdałów od 7 miesiąca)
 


Składniki:

  • szklanka wody źródlanej lub nisko zmineralizowanej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • garść mrożonych bądź świeżych jagód 
  • łyżeczka drobno zmielonych migdałów 

Uwaga!
Orzechy są silnym alergenem, dlatego moment ich wprowadzenia do diety dziecka, trzeba przemyśleć i dostosować indywidualnie do dziecka. Ze względu na bogactwo cennych składników, jakie zawierają warto jednak wprowadzić je do diety dziecka możliwie wcześnie.
Moja Weronika nie jest alergikiem, dlatego myślę, że 10 miesiąc jest odpowiednim momentem.
Życzę wszystkim rodzicom, trafnych decyzji.


Przygotowanie:

Jagody dokładnie myjemy i rozgniatamy. Połowę wody ze szklanki zagotowujemy, a do pozostałej połowy wsypujemy łyżkę mąki ziemniaczanej energicznie mieszając. Do gotującej się wody dodajemy przecier jagodowy i mieszamy. Następnie powoli dolewamy przygotowaną wcześniej wodę z mąką. Mieszamy aż do zgęstnienia. Na koniec dodajemy łyżeczkę drobno zmielonych migdałów. Odstawiamy do ostygnięcia.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz