Kiwi to owoc bogaty w cenne składniki odżywcze takie jak witaminy C, A, E, K, a także potas, żelazo, kwas foliowy i wapń.
Niestety ze względu na kwaskowaty smak nie wszystkim dzieciom smakuje.
Moja pierwsza próba wprowadzenia kiwi do diety Weroniki skończyła się niepowodzeniem, widać moja słodkolubna córka preferencje smakowe odziedziczyła po mnie:)
Dzisiaj wpadłam na pomysł aby dodać kiwi do słodkiej kaszki manny.
Udało się cel osiągnięty, kiwi zjedzone!
-po 8 miesiącu życia-
Składniki:
- kiwi
- gotowa kaszka manna na mleku modyfikowanym (np. Bobovita)
- dwie czubate łyżki kaszy manny
- 7 miarek mleka modyfikowanego
Przygotowanie:
Kiwi obieramy ze skórki i dokładnie myjemy. Następnie rozdrabniamy owoc widelcem lub przy użyciu blendera. Kaszkę manną przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu lub tradycyjnie w następujący sposób:
Dwie czubate łyżki kaszy manny wsypujemy do 1/4 szklanki wody i odstawiamy do namoknięcia.
W kolejnej 1/4 szklanki wody rozpuszczamy 7 miarek mleka modyfikowanego.
Pół szklanki wody zagotowujemy. Gdy woda zaczyna wrzeć dodajemy kaszę manną i mieszamy do zgęstnienia. Następnie odstawiamy do ostygnięcia. Na koniec mieszamy przygotowaną kaszkę z rozpuszczonym mlekiem i przecierem z kiwi.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz