środa, 29 sierpnia 2012

Kaszka manna z kiwi

Kiwi to owoc bogaty w cenne składniki odżywcze takie jak witaminy C, A, E, K, a także potas, żelazo, kwas foliowy i wapń.
Niestety ze względu na kwaskowaty smak nie wszystkim dzieciom smakuje. 
Moja pierwsza próba wprowadzenia kiwi do diety Weroniki skończyła się niepowodzeniem, widać moja słodkolubna córka preferencje smakowe odziedziczyła po mnie:)
Dzisiaj wpadłam na pomysł aby dodać kiwi do słodkiej kaszki manny.
Udało się cel osiągnięty, kiwi zjedzone!


-po 8 miesiącu życia-



Składniki:

  • kiwi
  • gotowa kaszka manna na mleku modyfikowanym (np. Bobovita)
lub

  •  dwie czubate łyżki kaszy manny
  • 7 miarek mleka modyfikowanego

Przygotowanie:

Kiwi obieramy ze skórki i dokładnie myjemy. Następnie rozdrabniamy owoc widelcem lub przy użyciu blendera. Kaszkę manną przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu lub tradycyjnie w następujący sposób:

Dwie czubate łyżki kaszy manny wsypujemy do 1/4 szklanki wody i odstawiamy do namoknięcia.
W kolejnej 1/4 szklanki wody rozpuszczamy 7 miarek mleka modyfikowanego.
Pół szklanki wody zagotowujemy.  Gdy woda zaczyna wrzeć dodajemy kaszę manną i mieszamy do zgęstnienia. Następnie odstawiamy do ostygnięcia. Na koniec mieszamy przygotowaną kaszkę z rozpuszczonym mlekiem i przecierem z kiwi.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz