Postanowiłam zrobić zupę pomidorową, tylko jak ją przygotować, żeby była i zdrowa i smaczna?
Dobrze doprawić!
Wbrew powszechnej opinii w daniach dla dzieci wcale nie trzeba unikać przypraw, zwłaszcza ziół. Ograniczać za to należy sól i przyprawy ostre.
Pozwalajmy naszym dzieciom poznawać nowe smaki i mieć przyjemność z jedzenia.
Zaprocentuje to w przyszłości :)
-po 10 miesiącu życia-
Składniki:
- 2 łyżki krojonych pomidorów z puszki lub świeżych (sparzonych i bez skórki)
- ćwierć selera
- kawałek pietruszki
- kawałek pora
- mała marchewka
- czubata łyżka kleiku ryżowego lub 2 łyżki ugotowanego ryżu
- bazylia świeża lub suszona
- oregano świeże lub suszone
- mały ząbek czosnku
- łyżeczka oliwy z oliwek
- 250 ml wody źródlanej lub nisko zmineralizowanej
Przygotowanie:
W garnku zagotowujemy 250 ml wody. Selera, pietruszkę, pora i marchewkę myjemy, obieramy, ścieramy na tarce i wrzucamy do gotującej się wody. Na rozgrzanej patelni mieszamy 2 łyżki krojonych pomidorów z łyżeczką oliwy i ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Przyprawiamy bazylią i oregano i chwilę dusimy pod przykryciem. Ugotowane warzywa łączymy z przygotowanymi pomidorami i dodajemy kleik ryżowy lub ugotowany ryż. W razie potrzeby rozdrabniamy ręcznie lub przy użyciu blendera.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz