środa, 29 sierpnia 2012

Aromatyczna zupa pomidorowa

Postanowiłam zrobić zupę pomidorową, tylko jak ją przygotować, żeby była i zdrowa i smaczna?
Dobrze doprawić! 
Wbrew powszechnej opinii w daniach dla dzieci wcale nie trzeba unikać przypraw, zwłaszcza ziół. Ograniczać za to należy sól i przyprawy ostre.
Pozwalajmy naszym dzieciom poznawać nowe smaki i mieć przyjemność z jedzenia.
Zaprocentuje to w przyszłości :)


-po 10 miesiącu życia-




Składniki:

  • 2 łyżki krojonych pomidorów z puszki lub świeżych (sparzonych i bez skórki)
  • ćwierć selera
  • kawałek pietruszki
  • kawałek pora
  • mała marchewka
  • czubata łyżka kleiku ryżowego lub 2 łyżki ugotowanego ryżu
  • bazylia świeża lub suszona
  • oregano świeże lub suszone
  • mały ząbek czosnku
  • łyżeczka oliwy z oliwek 
  • 250 ml wody źródlanej lub nisko zmineralizowanej

Przygotowanie:

W garnku zagotowujemy 250 ml wody. Selera, pietruszkę, pora i marchewkę myjemy, obieramy, ścieramy na tarce i wrzucamy do gotującej się wody. Na rozgrzanej patelni mieszamy 2 łyżki krojonych pomidorów z łyżeczką oliwy i ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Przyprawiamy bazylią i oregano i chwilę dusimy pod przykryciem. Ugotowane warzywa łączymy z przygotowanymi pomidorami i dodajemy kleik ryżowy lub ugotowany ryż. W razie potrzeby rozdrabniamy ręcznie lub przy użyciu blendera.

Smacznego!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz