czwartek, 15 listopada 2012

Rogaliki drożdżowe

Postanowiłam zrobić Weronice rogaliki, na początek wybrałam proste rogaliki drożdżowe, w przyszłości planuję je przygotować też w wersji z dżemem albo budyniem. Rogaliki nie są słodkie, bardziej przypominają drożdżowe bułeczki niż ciasteczka. Mogą stanowić pożywną przekąskę, deser, lub dodatek do śniadania. Polecam!

-po 12 miesiącu życia-


Składniki: (na około 12 rogalików)
  • 25g drożdży
  • 1/4 szklanki mleka
  • 300g mąki pszennej
  • łyżka oleju 
  • łyżeczka cukru
  • białko jajka

Przygotowanie:

Drożdże kruszymy w miseczce, dodajemy cukier i 3 łyżki mąki. Całość zalewamy ciepłym mlekiem. Do przygotowanego zaczynu dodajemy resztę mąki i łyżkę oleju. Wyrabiamy ciasto, po czym przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i dzielimy nożem na kwadraty równej wielkości. Kwadraty zwijamy w rulony, które następnie formujemy w rogaliki. Przygotowane rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rogaliki smarujemy z wierzchu białkiem jajka i pieczemy w 180 stopniach, aż do lekkiego zarumienienia.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Zapraszam po odbiór nominacji:
    http://mamaimalenstwo.blogspot.com/2012/11/codziennosc-liebster-blog.html

    OdpowiedzUsuń