Postanowiłam zrobić Weronice rogaliki, na początek wybrałam proste rogaliki drożdżowe, w przyszłości planuję je przygotować też w wersji z dżemem albo budyniem. Rogaliki nie są słodkie, bardziej przypominają drożdżowe bułeczki niż ciasteczka. Mogą stanowić pożywną przekąskę, deser, lub dodatek do śniadania. Polecam!
-po 12 miesiącu życia-
Składniki: (na około 12 rogalików)
- 25g drożdży
- 1/4 szklanki mleka
- 300g mąki pszennej
- łyżka oleju
- łyżeczka cukru
- białko jajka
Przygotowanie:
Drożdże kruszymy w miseczce, dodajemy cukier i 3 łyżki mąki. Całość zalewamy ciepłym mlekiem. Do przygotowanego zaczynu dodajemy resztę mąki i łyżkę oleju. Wyrabiamy ciasto, po czym przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i dzielimy nożem na kwadraty równej wielkości. Kwadraty zwijamy w rulony, które następnie formujemy w rogaliki. Przygotowane rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rogaliki smarujemy z wierzchu białkiem jajka i pieczemy w 180 stopniach, aż do lekkiego zarumienienia.
Smacznego!
Zapraszam po odbiór nominacji:
OdpowiedzUsuńhttp://mamaimalenstwo.blogspot.com/2012/11/codziennosc-liebster-blog.html