wtorek, 27 listopada 2012

Potrawka z indyka z kaszą jęczmienną i warzywami

 Polecam!

-po 10 miesiącu życia-
(bez przypraw po 9 miesiącu)


Składniki:
  • 15g piersi z indyka
  • pół marchewki
  • kawałek pietruszki
  • kawałek pora
  • 2 łyżki kaszy jęczmiennej
  • łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
 
 Przygotowanie:

Mięso oczyszczamy i gotujemy około 15 minut. Warzywa dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i wrzucamy do gotującej się wody. Następnie do warzyw dodajemy 2 łyżki kaszy jęczmiennej. Całość gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem około 15 minut. Po ugotowaniu łączymy warzywa i kaszę z mięsem i dodajemy łyżeczkę oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego, łyżeczkę posiekanej natki pietruszki oraz odrobinę soli i pieprzu. Na koniec danie rozdrabniamy ręcznie lub przy użyciu blendera do odpowiedniej konsystencji.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. hej Ewa, świetny blog! Mam pytanie "techniczne":) Jeśli np. w tym daniu z indykiem jest według przepisu 15g mięsa to rzeczywiście gotujesz tylko te 15g?? Czy gotujesz sobie większa porcję a do tego dania przygotowujesz tylko z 15gram?? Czy mieso gotujesz z jakimiś przyprawamia łagodnymi lub ziołami? pozdrawiam Joanna

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję:) Ja robię tak: kupuję świeże mięso, dzielę je na porcje (każda po około 15g), wkładam porcje do małych woreczków i zamrażam. Przed przygotowaniem obiadku, wyjmuję jedną porcję i ją rozmrażam. Polecam, to naprawdę bardzo wygodne rozwiązanie:). Przyprawy dodaję później, mięso po prostu gotuję w wodzie. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ewciu, a ile mniej więcej wody do kaszy?

    OdpowiedzUsuń