wtorek, 6 listopada 2012

Omlet z serkiem wiejskim i koperkiem

Omlet to wspaniały pomysł na podanie dziecku jajka. Przypominam, że według zaleceń żywieniowych jajko powinno zagościć w menu malucha 4-5 razu w tygodniu.
Pomyślałam, że ciekawe może okazać się połączenie jajka z nabiałem. Do tego eksperymentu wybrałam serek wiejski. Omlet wyszedł jakby bardziej delikatny i puszysty. Zachęcam do wypróbowania!

-po 11 miesiącu życia-


Składniki:
  • jajko
  • czubata łyżka serka wiejskiego
  • łyżeczka posiekanego koperku
  • łyżeczka masła
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Do roztrzepanego jajka dodajemy łyżkę serka wiejskiego i łyżeczkę posiekanego koperku. Następnie przyprawiamy masę odrobiną soli i pieprzu. Na patelni roztapiamy łyżeczkę masła, po czym wlewamy jajko z serkiem, przykrywamy i czekamy aż stężeje. Po chwili omlet obkręcamy na drugą stronę i chwilę podsmażamy. Gotowy omlet przekładamy na talerzyk, podajemy z łyżką serka wiejskiego.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Wygląda super! Zrobię jutro na śniadanie :) Lubię Twój blog dlatego składam na Twoje ręce wyróżnienie ;) i zapraszam Cię do udziału w zabawie! http://carryikurkuma.wordpress.com/2012/11/06/liebster-blog-czyli-3-x-11/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie :) jutro podam to danie swojej Pyzie :D w ogóle to świetny blog, będzie moim przewodnikiem bo kulinarnej drodze jaką właśnie zaczynam :)

    OdpowiedzUsuń