środa, 7 listopada 2012

Aromatyczny łosoś z kaszą jaglaną i cukinią

Przedstawiam pomysł na pyszne danie z łososiem. Bardzo aromatyczne, w wersji nie rozdrobnionej świetnie nadaje się na obiad dla całej rodziny. Polecam!

-po 11 miesiącu życia-

Składniki:
  • mały kawałek fileta z łososia
  • 4 grube plasterki cukinii
  • 2 łyżki kaszy jaglanej
  • 3 listki rukoli
  • 3 listki bazylii
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Na początek przygotowujemy marynatę do łososia, w tym celu do oliwy dodajemy cytrynę, szczyptę soli, pieprzu i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Łososia dokładnie smarujemy przygotowaną marynatą i odstawiamy w zimne miejsce na około 30 minut. Następnie gotujemy kaszę jaglaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cukinię grillujemy na patelni teflonowej bez użycia tłuszczu, po czym kroimy ją w drobną kostkę. Łososia smażymy na teflonowej patelni bez użycia tłuszczu i rozdrabniamy widelcem.
W miseczce łączymy ugotowaną kaszę jaglaną z cukinią i łososiem, dodajemy posiekane listki rukoli i bazylii oraz łyżkę jogurtu naturalnego.Całość dokładnie mieszamy.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz