czwartek, 6 września 2012

Zupa z kalarepki

Kalarepę możemy wprowadzić do diety dziecka już po 7 miesiącu życia. Jednak mało który maluszek w tym wieku może pochwalić się uzębieniem wystarczającym do tego, aby warzywo to spożyć na surowo. 
Moja córeczka na pewno by sobie z tak twardymi kąskami nie poradziła, dlatego czekając na kolejne ząbki zwlekałam z podaniem jej kalarepy. Dzisiaj postanowiłam dłużej nie czekać (Weronika ma 10 miesięcy i tylko 2 małe ząbki) i podać kalarepkę po ugotowaniu.
W połączeniu z innymi warzywami powstała smaczna lekka zupka.
Polecam!

-po 8 miesiącu życia-
(bez kminku po 7 miesiącu)


Składniki:

  • pół kalarepy
  • mały kawałek pietruszki
  • mały kawałek selera
  • mały ziemniak
  • łyżeczka masła
  • kminek
  • liść laurowy
  • 250 ml wody źródlanej lub nisko zmineralizowanej

Przygotowanie:

Kalarepę, pietruszkę, selera i ziemniaka dokładnie myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki.
Następnie przygotowane warzywa i 1 liść laurowy wrzucamy do 250 ml gotującej się wody.
Gotujemy około 15 minut pod przykryciem (warzywa muszą być miękkie). Po ugotowaniu wyjmujemy z zupki liść laurowy, dodajemy szczyptę kminku i 1 łyżeczkę masła. Na koniec całość rozdrabniamy w blenderze, do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz