- 10-15g surowej polędwiczki wieprzowej
- 3-4 łyżki mrożonego groszku i marchewki
- łyżeczka masła
- łyżeczka mąki
- 2 łyżki białej kaszy gryczanej
- sól
- pieprz
- rozmaryn
- ok. 100 ml wody źródlanej lub nisko zmineralizowanej
Przygotowanie:
Polędwiczkę wieprzową myjemy, przyprawiamy odrobiną soli, pieprzu i rozmarynu i smażymy bez tłuszczu na teflonowej patelni (jeśli takiej nie mamy, alternatywą może być pieczenie). 2 łyżki białej kaszy gryczanej gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do 100 ml gotującej się wody, wrzucamy 3-4 łyżki mrożonej marchewki i groszku i gotujemy pod przykryciem około 15 minut. Następnie rozrabiamy w szklance 1 łyżeczkę mąki z odrobiną zimnej wody. Przygotowaną masę dodajemy powoli do marchewki i groszku cały czas mieszając. Następnie do groszku z marchewką dodajemy łyżeczkę masła.
Na koniec układamy na talerzyku polędwiczkę i kaszę, którą polewamy sosem z marchewką i groszkiem. Przed podaniem dziecku, jeśli istnieje taka potrzeba, danie rozdrabniamy.
Smacznego!
Proszę napisz w którym momencie i do czego dodajemy masełko? Mam ochotę jutro przygotować to danie dla Synka :) Dzięki!
OdpowiedzUsuńJuż dopisałam:)
OdpowiedzUsuń