czwartek, 6 września 2012

Polędwiczka wieprzowa z białą kaszą gryczaną, groszkiem i marchewką

Smaczne danie dla całej rodziny. Serdecznie polecam!

-po 10 miesiącu życia-


Składniki:

  • 10-15g surowej polędwiczki wieprzowej
  • 3-4 łyżki mrożonego groszku i marchewki
  • łyżeczka masła
  • łyżeczka mąki
  • 2 łyżki białej kaszy gryczanej
  • sól
  • pieprz
  • rozmaryn
  • ok. 100 ml wody źródlanej lub nisko zmineralizowanej

Przygotowanie:

Polędwiczkę wieprzową myjemy, przyprawiamy odrobiną soli, pieprzu i rozmarynu i smażymy bez tłuszczu na teflonowej patelni (jeśli takiej nie mamy, alternatywą może być pieczenie). 2 łyżki białej kaszy gryczanej gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do 100 ml gotującej się wody, wrzucamy 3-4 łyżki mrożonej marchewki i groszku i gotujemy pod przykryciem około 15 minut. Następnie rozrabiamy w szklance 1 łyżeczkę mąki z odrobiną zimnej wody. Przygotowaną masę dodajemy powoli do marchewki i groszku cały czas mieszając. Następnie do groszku z marchewką dodajemy łyżeczkę masła.
Na koniec układamy na talerzyku polędwiczkę i kaszę, którą polewamy sosem z marchewką i groszkiem. Przed podaniem dziecku, jeśli istnieje taka potrzeba, danie rozdrabniamy.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Proszę napisz w którym momencie i do czego dodajemy masełko? Mam ochotę jutro przygotować to danie dla Synka :) Dzięki!

    OdpowiedzUsuń