Jajecznica to posiłek odpowiedni na każdą porę dnia. Może stanowić pożywne śniadanie, przekąskę, a nawet drugie danie (w tym wypadku warto jednak podać dziecku bardziej sycący podwieczorek).
Dzisiaj przepis na lekką jajecznicę z kabaczkiem i pomidorem. Zachęcam wszystkich do wypróbowania!
-po 11 miesiącu życia-
Składniki:
- jajko
- pół pomidora
- kawałek kabaczka
- łyżeczka masła
- majeranek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Kabaczek i pomidora myjemy i obieramy ze skórki (pomidora wcześniej sparzamy wrzątkiem i płuczemy zimną wodą). Następnie warzywa kroimy na mniejsze kawałki i rozdrabniamy na prawie gładki przecier przy użyciu blendera. Jajko rozbijamy widelcem w miseczce i przyprawiamy odrobiną majeranku, soli i pieprzu. Następnie do jajka dodajemy przygotowany przecier z kabaczka i pomidora. Całość dokładnie mieszamy. Na patelni roztapiamy jedną łyżeczkę masła i po chwili wrzucamy jajko z warzywami, smażymy na małym ogniu aż jajecznica będzie miała odpowiednią konsystencję.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz