piątek, 28 września 2012

Jajecznica z kabaczkiem i pomidorem

Jajecznica to posiłek odpowiedni na każdą porę dnia. Może stanowić pożywne śniadanie, przekąskę, a nawet drugie danie (w tym wypadku warto jednak podać dziecku bardziej sycący podwieczorek). 
Dzisiaj przepis na lekką jajecznicę z kabaczkiem i pomidorem. Zachęcam wszystkich do wypróbowania!


-po 11 miesiącu życia-


Składniki:
  • jajko
  • pół pomidora
  • kawałek kabaczka
  • łyżeczka masła
  • majeranek
  • sól 
  • pieprz

Przygotowanie:

Kabaczek i pomidora myjemy i obieramy ze skórki (pomidora wcześniej sparzamy wrzątkiem i płuczemy zimną wodą). Następnie warzywa kroimy na mniejsze kawałki i rozdrabniamy na prawie gładki przecier przy użyciu blendera. Jajko rozbijamy widelcem w miseczce i przyprawiamy odrobiną majeranku, soli i pieprzu. Następnie do jajka dodajemy przygotowany przecier z kabaczka i pomidora. Całość dokładnie mieszamy. Na patelni roztapiamy jedną łyżeczkę masła i po chwili wrzucamy jajko z warzywami, smażymy na małym ogniu aż jajecznica będzie miała odpowiednią konsystencję.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz