Przedstawiam pomysł na bardzo prosty w wykonaniu bezmięsny obiadek. Makaron można podać osobno lub w połączeniu z jajkiem sadzonym lub gotowanym wówczas danie będzie stanowiło pełnowartściowy posiłek dla malucha.
-po 11 miesiącu życia-
Składniki:
- 3-4 łyżki drobnego makaronu
- garść świeżego szpinaku lub odpowiednia ilość mrożonego
- mały ząbek czosnku
- łyżeczka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- łyżeczka soku z cytryny
- bazylia
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na teflonowej patelni, bez użycia tłuszczu podsmażamy przez chwilę przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Następnie dodajemy szpinak i dalej podsmażamy na małym ogniu przez ok 5 minut raz na jakiś czas mieszając. Po tym czasie do dania dodajemy łyżeczkę soku z cytryny i łyżeczkę oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek. Przyprawiamy odrobiną soli, pieprzu i bazylii po czym całość mieszamy i zdejmujemy z ognia. Na koniec łączymy ugotowany makaron z przygotowanym szpinakiem.
Smacznego!