środa, 31 lipca 2013

Makaron ze szpinakiem


 Przedstawiam pomysł na bardzo prosty w wykonaniu bezmięsny obiadek. Makaron można podać osobno lub w połączeniu z jajkiem sadzonym lub gotowanym wówczas danie będzie stanowiło pełnowartściowy posiłek dla malucha.


-po 11 miesiącu życia-



Składniki:
  • 3-4 łyżki drobnego makaronu
  • garść świeżego szpinaku lub odpowiednia ilość mrożonego
  • mały ząbek czosnku
  • łyżeczka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
  • łyżeczka soku z cytryny
  • bazylia
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na teflonowej patelni, bez użycia tłuszczu podsmażamy przez chwilę przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Następnie dodajemy szpinak i  dalej podsmażamy na małym ogniu przez ok 5 minut raz na jakiś czas mieszając. Po tym czasie do dania dodajemy łyżeczkę soku z cytryny i łyżeczkę oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek. Przyprawiamy odrobiną soli, pieprzu i bazylii po czym całość mieszamy i zdejmujemy z ognia. Na koniec łączymy ugotowany makaron z przygotowanym szpinakiem.

Smacznego!