czwartek, 28 lutego 2013

Cielęcina z ryżem, szpinakiem i marchewką

Zapraszam wszystkich do wypróbowania kolejnego przepisu na obiadek z mięsem!

-po 12 miesiącu życia-


Składniki:
  • 20g chudego mięsa cielęcego
  • 2 łyżki ryżu
  • garść świeżego szpinaku
  • pół małej marchewki
  • 2 łyżki śmietany
  • 1/4 małej cebuli
  • sól 
  • pieprz

 Przygotowanie:

Mięso oczyszczamy i gotujemy 20-30 minut. W oddzielnym garnku gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. Około 7 minut przed końcem gotowania, dodajemy do ryżu stratą marchewkę. Cebulę drobno siekamy i lekko podsmażamy bez użycia tłuszczu na teflonowej patelni. Do cebuli dodajemy szpinak oraz 2 łyżki śmietany. Całość dusimy pod przykryciem około 5 minut. Po ugotowaniu mięso drobno siekamy i łączymy z ugotowanym ryżem i marchewką. Następnie do dania dodajemy sos ze szpinakiem oraz odrobinę soli i pieprzu. Całość dokładnie mieszamy.

Smacznego!



poniedziałek, 25 lutego 2013

Ziemniaczane puree z kurczakiem

Przedstawiam przepis na puree ziemniaczane z kurczakiem. Naprawdę bardzo smaczne danie. Aby mogło stanowić pełnowartościowy posiłek musimy dodać coś "zielonego" ja wybrałam fasolkę szparagową. 
Zachęcam do wypróbowania!


-po 12 miesiącu życia-


Składniki:
  • średniej wielkości ziemniak
  • 20g piersi z kurczaka
  • 1-2 łyżki śmietany (18% lub 22%)
  • fasolka szparagowa (lub inne warzywo)
  • sól
  • pieprz
  • koperek

Przygotowanie:

Ziemniaka myjemy, obieramy i wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu około 20 minut (do miękkości). Po około 10 minutach do gotującego się ziemniaka dodajemy umytą fasolkę szparagową. Oddzielnie gotujemy oczyszczone mięso. Po ugotowaniu, ziemniaka i mięso przekładamy do blendera, dodajemy 1-2 łyżki śmietany, odrobinę posiekanego koperku, soli i pieprzu.
Całość rozdrabniamy na puree. Na koniec gotowe danie i ugotowaną wcześniej fasolkę przekładamy na talerz.
Smacznego!

poniedziałek, 11 lutego 2013

Zupa kalafiorowa z kaszą manną

W historii mojego bloga pojawia się trzydziesta zupka... To chyba wystarczająca ilość pomysłów na początek. Kochane Mamy (i nie tylko) mam nadzieję, że moje przepisy nieco ułatwiają wam życie. 
Czas zająć się pracą nad przepisami dla reszty kategorii. Życzcie mi powodzenia :) 
Jako trzydziesta, zupka kalafiorowa z kaszą manną. Polecam!

-po 10 miesiącu życia-


Składniki:
  • 3-4 różyczki kalafiora
  • pół marchewki
  • pół korzenia pietruszki
  • 2 łyżki błyskawicznej kaszy manny
  • 1 łyżeczka masła 
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Marchewkę i pietruszkę dokładnie myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałeczki. Przygotowane warzywa wrzucamy do 250 ml gotującej się wody i gotujemy pod przykryciem przez 10 minut, następnie do warzyw dodajemy 3-4 różyczki kalafiora i dwie łyżki kaszy manny (wcześniej warto ją rozprowadzić w niewielkiej ilości zimnej wody, zapobiega to powstaniu "klusków"). Całość gotujemy jeszcze 5 minut. Do garnuszka z warzywami i kaszą dodajemy łyżeczkę masła, łyżeczkę posiekanej natki pietruszki oraz szczyptę soli i pieprzu. Na koniec całość rozdrabniamy przy użyciu blendera do pożądanej konsystencji. Jeśli go nie posiadamy najlepiej jest jeszcze przed ugotowaniem warzywa przetrzeć na tarce.

Smacznego!

Ryż z jogurtem i jagodami


Dzisiaj na podwieczorek podałam Weronice ryż z jogurtem i jagodami. Przepis bardzo prosty, smak bardzo dobry, kolor też niczego sobie :) Polecam!
 
-po 11 miesiącu życia-


Składniki:
  • 2 łyżki ryżu
  • 1-2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2-3 łyżki świeżych jagód, lub przetworu jagodowego 

Przygotowanie:

Na początek 2 łyżki ryżu gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie ugotowany ryż przekładamy do miseczki, dodajemy 1-2 łyżki jogurtu naturalnego oraz 2-3 łyżki jagód. Ja użyłam jagód z przetworu mojej babci, dzięki czemu do dania trafiło więcej soku.
Na koniec całość dokładnie mieszamy i gotowe.

Smacznego!

czwartek, 7 lutego 2013

Jabłkowa kaszka manna

Manna, manna, tradycyjna kaszka dla dzieci. Możemy oczywiście kupić gotową kaszkę w sklepie, ale jeśli mamy czas i ochotę warto nieraz samemu przygotować ją dla dziecka. Smak zdecydowanie inny, przede wszystkim ta domowej roboty jest mniej słodka, po dodaniu jabłka wręcz lekko kwaskowata.  Zachęcam wszystkie mamy  do wypróbowania!

-po 10 miesiącu życia-


 Składniki:
  • 2 czubate łyżki błyskawicznej kaszy manny
  • 6 miarek mleka modyfikowanego
  • 180 ml wody źródlanej lub nisko zmineralizowanej
  • małe jabłko

Przygotowanie:

W 30 ml letniej wody rozpuszczamy 2 czubate łyżki kaszy manny, do kolejnych 50 ml dodajemy 6 miarek mleka modyfikowanego i dokładnie mieszamy. Pozostałą wodę (100ml) zagotowujemy.
Do wrzącej wody najpierw dodajemy rozpuszczoną kaszę, a następnie przygotowane  mleko. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy około 3 minut na małym ogniu. Na koniec umyte, obrane i starte jabłko łączymy z przygotowaną kaszą manną.

Smacznego!

wtorek, 5 lutego 2013

Brokuły z jajkiem na maślanej kaszy kukurydzianej

Poniżej przedstawiam pomysł na łatwy do zrobienia bezmięsny obiadek dla malucha. 
Bezmięsny, ale za to z jajkiem, bo według zaleceń żywieniowych powinno się je podawać małym dzieciom w ilości 3-4 sztuk tygodniowo. Próbując sprostać wymaganiom, dzisiaj jajko :)


-po 12 miesiącu życia-


Składniki:
  • 2 łyżki kaszy kukurydzianej
  • łyżeczka masła
  • 3-4 różyczki brokuła
  • jajko
  • sól 

Przygotowanie:

Kaszę kukurydzianą gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, oddzielnie gotujemy brokuły (5-7 minut na małym ogniu, pod przykryciem). Po ugotowaniu kaszę przekładamy do miseczki i dodajemy do niej łyżeczkę masła i odrobinę soli, całość mieszamy. Na patelni roztapiamy odrobinę masła po czym dodajemy jajko i ugotowane brokuły. Gdy jajko się zetnie, przekładamy brokuły na kaszę.

Smacznego!

poniedziałek, 4 lutego 2013

Łosoś z ryżem i kalafiorem w sosie śmietanowym

Łosoś to najprawdopodobniej najzdrowsza ryba, ze względu na bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, wpływających między innymi na rozwój układu nerwowego i wzroku. Dzisiaj na obiad dla malucha proponuję łososia w połączeniu z kalafiorem i ryżem w śmietanowym sosie. Polecam!
Czas zmienić zdjęcia Weroniki na blogu, od kiedy go założyłam "nieco" się zmieniła :)


-po 12 miesiącu życia-


Składniki:
  • kawałek fileta z łososia
  • 2 łyżki ryżu
  • 3-4 różyczki kalafiora
  • łyżka śmietany 18%
  • łyżeczka soku z cytryny
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Łososia myjemy i wrzucamy do gotującej się wody, gotujemy około 10-15 minut (jeszcze lepiej jest ugotować rybę na parze). W osobnym garnku gotujemy 2 łyżki ryżu, po 5 minutach do ryżu dodajemy 3-4 różyczki kalafiora. Całość gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu jeszcze przez 8-10 minut. Następnie łączymy ugotowany ryż z kalafiorem i łososiem, dodajemy łyżkę śmietany, łyżeczkę wyciśniętego soku z cytryny oraz odrobinę majeranku, soli i pieprzu. Na koniec danie mieszamy i rozdrabniamy do odpowiedniej konsystnecji (ręcznie lub przy użyciu blendera).

Smacznego!

niedziela, 3 lutego 2013

Cynamonowa owsianka

Zapraszam do wypróbowania przepisu na pyszne i zdrowe śniadanko. Płatki owsiane warto dziecko podawać ze względu na dużą zawartość błonnika, witamin i składników mineralnych. Spożywanie płatków owsianych wzmacnia też naszą odporność ze względu na zawartość cynku. Nie pozostaje więc nic innego, tylko robić owsiankę na śniadanie. Polecam!

-po 10 miesiącu życia-


Składniki:
  • 3 pełne łyżki płatków owsianych
  • 120 ml mleka modyfikowanego
  • pół łyżeczki cukru trzcinowego
  • pół łyżeczki cynamonu


Przygotowanie:

Płatki owsiane gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie przygotowujemy mleko modyfikowane. W tym celu w 120 ml podgrzanej wody rozpuszczamy 4 miarki mleka. Do mleka dodajemy ugotowane płatki owsiane, pół łyżeczki cukru trzcinowego i pół łyżeczki cynamonu.
Na koniec całość dokładnie mieszamy.

Smacznego!