środa, 31 października 2012

Kurczak z kaszą jaglaną, dynią i miętą

To dość nietypowe połączenie smaków przyszło mi do głowy przypadkiem podczas relaksu przy kubku mięty, którą uwielbiam. Danie wyszło smaczne i ciekawe, zarówno kasza jaglana jak i dynia są w smaku bardzo łagodne. Dodatek mięty dodał nieco smaku. Polecam!

-po 9 miesiącu życia-


Składniki:
  • 15g piersi z kurczaka
  • kawałek dyni
  • 2 łyżki kaszy jaglanej
  • łyżeczka masła 
  • łyżeczka sezamu
  • łyżeczka posiekanych listków mięty (świeżej lub suszonej)

Przygotowanie:

Mięso oczyszczamy i gotujemy około 15 minut. Przygotowaną część dyni myjemy i obieramy ze skórki. Następnie dynię i 2 łyżki kaszy jaglanej gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut. Po ugotowaniu dynię i kaszę łączymy z ugotowanym mięsem. Następnie do dania dodajemy łyżeczkę masła i sezamu oraz posiekaną miętę. Na koniec danie rozdrabniamy ręcznie lub przy użyciu blendera do odpowiedniej konsystencji.

Kapuśniak ze świeżej kupusty

Przedstawiam przepis na pyszny lekki kapuśniak, w przyszłości planuję przyrządzić go w wersji z kiszoną kapustą, ale dzisiaj w roli głównej świeża kapusta. Mniej kwaśna, ale też smaczna. Polecam!

-po 10 miesiącu życia-


Składniki:
  • kawałek świeżej kapusty
  • pół marchewki
  • kawałek pora
  • kawałek selera
  • kawałek pietruszki
  • pół małej cebuli
  • mały ziemniak
  • 2 łyżki przecieru z pomidorów
  • łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • kminek
  • 200 ml wody źródlanej lub nisko zmienaralizowanej

Przygotowanie:

Marchewkę, pora, selera, pietruszkę, ziemniaka i cebulę dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Kapustę myjemy. Wodę zagotowujemy, dodajemy liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, 2 łyżki przecieru pomidorowego i przygotowane warzywa. Następnie przyprawiamy zupę odrobiną soli, pieprzu i kminku. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 15-20 minut. Po ugotowaniu dodajemy do zupy łyżeczkę oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego. Na koniec rozdrabniamy danie przy użyciu blendera do odpowiedniej konsystencji.

Smacznego!

poniedziałek, 29 października 2012

Moja roczna córcia!

A oto tort przygotowany na urodzinki Weroniki i nasze wspólne zdjęcie z urodzin. Tort przygotowałam na bazie jogurtu i sera białego więc kawałek mogłam z czystym sumieniem zaserwować Weronce.






Potrawka z indyka z ryżem, marchewką i kapustą

Pierwszy raz podałam Weronice kapustę, na szczęście obyło się bez żadnych rewelacji. Sądziłam, ze dodatek kapusty nie zmieni w smaku wiele, jednak myliłam się. Danie stało się jakby bardziej wyraziste i świeże.  A teraz o tym dlaczego dziecku warto podawać kapustę. Warzywo to traktowane jest jak uniwersalny lek. Dzieje się tak między innymi z powodu dużej wartości odżywczej jaką wyróżnia się kapusta. Jest bogata w witaminę C, A, E i K, H, PP i witaminy z grupy B. Zawiera też sporo żelaza, potasu i wapnia. I uwaga! Prawidłowo przygotowana kapusta nie ma właściwości wzdymających :). Polecam!

-po 8 miesiącu życia-


Składniki:
  • 15g mięsa z piersi indyka
  • pół marchewki
  • mały kawałek białej kapusty
  • 2 łyżki ryżu
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • kminek   

Przygotowanie:

Mięso oczyszczamy i gotujemy około 15 minut. Marchewkę myjemy i obieramy ze skórki, kapustę myjemy. Marchewkę z ryżem wrzucamy do niewielkiej ilości gotującej się wody i gotujemy około 10 minut na małym ogniu, pod przykryciem. Po tym czasie dodajemy kapustę i całość gotujemy  jeszcze około 5 minut. Po ugotowaniu łączymy warzywa i ryż z mięsem i dodajemy łyżeczkę oliwy z oliwek oraz odrobinę soli, pieprzu i kminku. Na koniec danie rozdrabniamy ręcznie lub przy użyciu blendera do odpowiedniej konsystencji.

Smacznego!

piątek, 26 października 2012

Zupa cytrynowa z ryżem

Przepis rodem z Cypru, w mojej rodzinie zupa cytrynowa istnieje od kiedy pamiętam (mój tata jest Cypryjczykiem), ale wiem, że w Polsce nie jest znana. A szkoda bo to smaczna i pożywna zupka, w dodatku dość nietypowa, co dla mnie jest zaletą. Dzisiaj dla Weroniki przygotowałam ją w nieco odmienny sposób, na wywarze warzywnym. Zachęcam do spróbowania!

-po 12 miesiącu życia-


Składniki: (na 2 porcje zupy)
  • jajko
  • 4 łyżki białego ryżu
  • pół cytryny
  • 500 ml wywaru warzywnego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

4 łyżki ryżu gotujemy w wywarze warzywnym zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie roztrzepujemy jajko w miseczce i dodajemy do niego sok wyciśnięty z połówki cytryny. Gdy ryż jest już gotowy, do przygotowanego jajka z cytryną dodajemy odrobinę wywaru i  mieszamy. Następnie wlewamy wolno jajko do zupy cały czas mieszając. Zupę gotujemy jeszcze około minuty na małym ogniu. Na koniec danie doprawiamy odrobiną soli i pieprzu.

Smacznego!

Jajko ze szpinakiem i płatkami owsianymi

Danie idealne na śniadanie, ale nie tylko z powodzeniem możemy zastąpić nim obiad. Połączenie jest dość nietypowe, ale nie ma się czego bać :). 
Moja córka zjadła wszystko ze smakiem, a przyznam, że jest dość wybredna. Polecam!

WERONIKA MA DZISIAJ PIERWSZE URODZINY!

-po 11 miesiącu życia-


Składniki:
  • jajko
  • 2-3 garści liści szpinaku świeżych lub mrożonych
  • 2 łyżki błyskawicznych płatków owsianych
  • łyżeczka masła
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Szpinak myjemy i razem z płatkami owsianymi wrzucamy do małej ilości lekko osolonej wody. Gotujemy pod przykryciem 4-5 minut. Na patelni podgrzewamy łyżeczkę masła, uważając by masło się nie przypaliło, a tylko lekko podgrzało. Następnie na masło wlewamy roztrzepane jajko. Przygotowujemy luźną jajecznicę, do której następnie dodajemy ugotowany i odcedzony szpinak z płatkami owsianymi. Całość mieszamy, doprawiamy odrobiną pieprzu i podgrzewamy na patelni jeszcze około minuty.

Smacznego!

Mleczny przysmak z jabłkiem i gruszką

Wspaniały, orzeźwiający deser, smakował doprawdy wybornie :). Połączenie gruszki i jabłka jest dość powszechne, ale przyznam, że przy okazji tego deseru odkryłam je na nowo. Polecam!

-po 7 miesiącu życia-
(po odpowiednim rozdrobnieniu)


Składniki:
  • mała gruszka
  • małe jabłko
  • łyżka kleiku ryżowego
  • 2 miarki mleka modyfikowanego
  • 60 ml wody źródlanej lub nisko zmineralizowanej

Przygotowanie:

Gruszkę i jabłko dokładnie myjemy i obieramy ze skórki. Przygotowane owoce rozdrabniamy przy użyciu blendera lub tarki, po czym przekładamy je do miseczki. W 60 ml wody (jeśli chcemy otrzymać nieco cieplejsze danie możemy wodę podgrzać) rozpuszczamy 2 miarki mleka modyfikowanego. Następnie dodajemy do owoców przygotowane mleko i łyżkę kleiku ryżowego. Całość dokładnie mieszamy. Smacznego!

czwartek, 25 października 2012

Cielęcina z cukinią, papryką i kaszą kukurydzianą

Zapraszam wszystkich do wypróbowania kolejnego przepisu na danie obiadowe.
Zachęcam do komentowania przepisów na blogu!

-po 10 miesiącu życia-


Składniki:
  • 15g cielęciny
  • 2 łyżki kaszy kukurydzianej
  • pół małej papryki
  • 1/3 średniej wielkości cukinii
  • ćwiartka cebuli
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • słodka papryka - przyprawa
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Mięso oczyszczamy i gotujemy około 15 minut. Paprykę myjemy, dzielimy na pół i wydrążamy gniazdo nasienne. Cukinię myjemy. Warzywa i ćwiartkę cebuli wrzucamy do niewielkiej ilości gotującej się wody, dodajemy 2 łyżki kaszy kukurydzianej i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 10 minut. Po ugotowaniu łączymy warzywa z mięsem i dodajemy łyżeczkę oliwy z oliwek oraz odrobinę soli, pieprzu i słodkiej papryki. Na koniec danie rozdrabniamy ręcznie lub przy użyciu blendera do odpowiedniej konsystencji.

Smacznego!

wtorek, 23 października 2012

Kurczak z awokado i ryżem basmati

Na specjalne życzenie jednej z czytelniczek bloga (Pozdrawiam!) przedstawiam przepis z wykorzystaniem awokado. Dzisiaj pomysł na obiadek, ale w najbliższym czasie postaram się dodać kilka innych przepisów.
Przyznam, że mojej prawie rocznej córeczce awokado podałam dopiero dzisiaj, posmakowało jej bardzo, chociaż nie jestem pewna czy aby nie jest to efekt czosnku, który uwielbia. Okaże się niebawem :) 
Danie wyszło bardzo smaczne, mogę z czystym sumieniem to napisać bo jedliśmy je wszyscy. Polecam!

-po 10 miesiącu życia-


Składniki:
  • 15g piersi z kurczaka
  • pół awokado
  • 2-3 łyżki ryżu basmati
  • mały ząbek czosnku
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz   

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka oczyszczamy i gotujemy około 10 minut. W oddzielnym garnku gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Awokado dzielimy na pół, wyjmujemy pestkę. Następnie połowę owocu i ugotowane mięso kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miseczki. Dodajemy łyżkę jogurtu naturalnego, łyżeczkę soku wyciśniętego z cytryny, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz odrobinę soli i pieprzu. Przygotowane składniki rozdrabniamy przy użyciu blendera (możemy też zamiast tego wcześniej drobno pokroić awokado i pierś z kurczaka). Na koniec danie układamy razem z ryżem na talerzyku.

Smacznego!

poniedziałek, 22 października 2012

Makaron z kurczakiem i szpinakiem

Przedstawiam kolejny pomysł na danie z wykorzystaniem makaronu. Tym razem ze szpinakiem i piersią kurczaka. Słowo o szpinaku, okrytym niesłusznie złą sławą. Szpinak wcale nie jest niesmaczny!
Ponadto ma wiele cennych składników odżywczych. Jest bogatym źródłem witaminy C i żelaza.
Polecam!

-po 11 miesiącu życia-


Składniki:
  • 15g piersi z kurczaka
  • garść liści szpinaku świeżego lub mrożonego
  • pół szklanki makaronu (dowolny kształt)
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • łyżeczka jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka oczyszczamy i kroimy na małe kawałeczki. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na teflonowej patelni, bez użycia tłuszczu podsmażamy przez chwilę przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i przygotowane mięso. Następnie dodajemy szpinak i  dalej podsmażamy na małym ogniu przez ok 5 minut raz na jakiś czas mieszając. Po tym czasie do dania dodajemy łyżeczkę jogurtu naturalnego i łyżeczkę oliwy z oliwek. Przyprawiamy odrobiną soli i pieprzu po czym całość mieszamy i zdejmujemy z ognia. Na koniec łączymy ugotowany makaron z przygotowanym sosem i rozdrabniamy danie do odpowiedniej konsystencji przy użyciu blendera. Etap rozdrabniania możemy pominąć jeżeli wybierzemy odpowiednio drobny makaron, a pierś z kurczaka pokroimy na malutkie kawałeczki.

Smacznego!

Krem z zielonego groszku

Pyszny! Zajadła się nim nie tylko Weronika, okazało się, że zupka przypadła do gustu również mnie.
Kremowa konsystencja i delikatny, lekko słodkawy smak. Polecam!

-po 10 miesiącu życia-
(bez cebuli i przypraw po 6 miesiącu)



Składniki:
  • mały ziemniak
  • 5 łyżek groszku zielonego (świeżego lub mrożonego)
  • łyżeczka posiekanej cebuli
  • 2 łyżki kleiku kukurydzianego
  • łyżeczka masła
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • 200 ml wody źródlanej lub nisko zmineralizowanej

Przygotowanie:

W garnku lekko podsmażamy drobno posiekaną cebulę (bez użycia tłuszczu). Po chwili cebulę zalewamy 200 ml wody, którą następnie doprowadzamy do wrzenia. Ziemniaka obieramy, dokładnie myjemy i kroimy na małe kawałki. 5 łyżek groszku i przygotowanego ziemniaka wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 10-15 minut. Danie doprawiamy odrobiną soli i gałki muszkatołowej.
Do ugotowanej zupki dodajemy łyżeczkę masła i 2 łyżki kleiku kukurydzianego. Na koniec całość rozdrabniamy na gładki krem przy pomocy blendera.

Smacznego!

czwartek, 18 października 2012

Kurczak z soczewicą, ryżem i brokułami

Smaczne i lekkie danie z kurczakiem dla całej rodziny (no może prawie całej - dla mojego ostrolubnego męża danie okazało się zbyt łagodne). Mimo wszystko polecam!

-po 10 miesiącu życia-


Składniki:
  • 15g piersi z kurczaka
  • 2 łyżki soczewicy zielonej
  • 2 łyżki białego ryżu
  • 3 różyczki brokuła
  • łyżka posiekanej cebuli
  • łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • estragon
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Mięso oczyszczamy i kroimy na małe kawałki. Posiekaną cebulę i kurczaka lekko podsmażamy na teflonowej patelni (bez użycia tłuszczu). Po chwili zalewamy wrzątkiem i dusimy pod przykryciem około 10 minut. W tym czasie w oddzielnym garnku gotujemy brokuła, soczewicę i ryż (10-15 minut). Kiedy wszystkie składniki są już gotowe, przekładamy je do blendera, dodajemy łyżeczkę oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego i przyprawiamy odrobiną soli, pieprzu i estragonu. Na koniec danie rozdrabniamy do odpowiedniej konsystencji.

Smacznego!

środa, 17 października 2012

Orkiszowe placki z jabłkiem i cynamonem

Przedstawiam przepis na aromatyczne placki z tartym jabłkiem i cynamonem. Możemy je podać dziecku na kolację lub podwieczorek. Placki są jednak dosyć sycące, dlatego myślę, że sprawdzą się bardziej w roli głównego posiłku niż przekąski. Weronice bardzo smakowały dlatego z przekonaniem mogę je polecić!

-po 12 miesiącu życia-


Składniki: (na 4 duże placki)
  • jabłko
  • ok. 8 łyżek mąki orkiszowej
  • jajko
  • pół szklanki mleka
  • płaska łyżeczka miodu
  • płaska łyżeczka cynamonu 
  • łyżeczka oleju rzepakowego

Przygotowanie:

Jabłko myjemy, obieramy z ścieramy na tarce o dość dużych oczkach. W misce łączymy jajko z połową szklanki mleka i dosypujemy około 8 łyżek mąki orkiszowej (powinniśmy otrzymać ciasto o konsystencji zbliżonej do gęstej śmietany). Do przygotowanej masy dodajemy starte jabłko, miód, cynamon i łyżeczkę oleju rzepakowego. Całość dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju rzepakowego, następnie smażymy dość duże placki, lekko rozpłaszczając je na patelni (gdy będą zbyt grube mogą wyjść w części surowe). Przygotowane placuszki układamy na talerzu, formując rogaliki. Możemy do środka dodać na przykład konfiturę lub jogurt.

Smacznego!

wtorek, 16 października 2012

Cannelloni z wołowiną i warzywami

Otwieram nową kategorię - Dania z makaronu. Tak się cieszę, że Weronka może już jeść makaron, dzięki temu raz na jakiś czas zamiast kaszy glutenowej mogę jej podać szybki i łatwy w przygotowaniu makaron, który w dodatku można przygotować na wiele sposobów. 
Dzisiaj cannelloni z wołowiną i warzywami. Polecam!

-po 11 miesiącu życia-


Składniki:
  • 15g chudej wołowiny
  • pół średniej wielkości marchewki
  • pół średniej wielkości pietruszki
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 makarony cannelloni
  • łyżka posiekanej cebuli
  • natka pietruszki
  • oregano
  • słodka papryka - przyprawa
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Mięso oczyszczamy i gotujemy aż będzie miękkie (około 30 minut). Marchewkę i pietruszkę dokładnie myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. Ugotowaną wołowinę drobno siekamy i razem z posiekaną cebulą lekko podsmażamy bez tłuszczu, na teflonowej patelni. Następnie dodajemy 3 łyżki przecieru pomidorowego oraz startą marchewkę z pietruszką. Całość dusimy pod przykryciem około 5 minut, po czym dodajemy odrobinę soli, pieprzu, słodkiej papryki i oregano. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody i dusimy przez kolejne 5 minut. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kiedy farsz jest już gotowy, dodajemy do niego łyżeczkę oliwy z oliwek i posiekaną natkę pietruszki. Na koniec ugotowany makaron cannelloni nadziewamy przygotowanym farszem.

Smacznego!

poniedziałek, 15 października 2012

Ryż z kiełkami cieciorki

Przedstawiam pomysł na niesłodką przekąskę, lub dodatek do dania głównego. Ryż jest aromatyczny i bardzo łatwy w przygotowaniu. Różni się przy tym od zwykłego białego ryżu. Pozwólmy naszym maluchom poznawać nieco ciekawsze smaki. Polecam!

-po 10 miesiącu życia-


Składniki:
  • 3 łyżki ryżu typu basmati
  • 2 łyżki kiełków cieciorki
  • mały ząbek czosnku
  • kurkuma
  • sól

Przygotowanie:

Na teflonowej patelni podsmażamy lekko czosnek i kiełki (bez użycia tłuszczu). Po chwili dosypujemy 3 łyżki ryżu i jeszcze przez chwilę podsmażamy, raz na jakiś czas mieszając. Następnie zalewamy całość wrzątkiem i przyprawiamy odrobiną soli i kurkumy (woda powinna sięgać poziomu składników). Danie przykrywamy i dusimy na małym ogniu około 15 minut, w razie potrzeby dolewamy wody. Jest gotowe kiedy woda wyparuje, a ryż jest ugotowany.

Smacznego!

Marchewkowe kotleciki rybne

Po raz pierwszy przygotowałam kotlety rybne. Przyznam, że nigdy nie byłam do nich w pełni przekonana. Ryba jest jednak zdrowa dlatego staram się ją uwzględnić w naszym tygodniowym jadłospisie, a przygotowanie jej ciągle w ten sam sposób staje się po pewnym czasie mało atrakcyjne, szczególnie dla dziecka. Kotleciki wyszły dobre, jedliśmy je wszyscy (my dorośli w wersji smażonej). Polecam!

-po 11 miesiącu życia-



Składniki: (na około 8 kotletów)
  • 3 filety rybne (ja użyłam mintaja)
  • duża marchewka
  • cebula
  • 2 jajka
  • ok. 5 łyżek bułki tartej
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Filety z ryby osuszamy i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Marchewkę dokładnie myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Rybę, marchewkę i cebulę łączymy ze sobą w misce. Następnie dodajemy jajka, bułkę tartą i natkę pietruszki. Masę doprawiamy solą i pieprzem i formujemy z niej okrągłe kotleciki. Przygotowane kotlety rybne gotujemy przez około 10 minut. Dla starszego dziecka i osób dorosłych smaczniejsze mogą okazać się kotlety smażone, w tym celu obtaczamy je dodatkowo w bułce tartej i smażymy z dwóch stron na rozgrzanym oleju.

Smacznego!

Indyk z kaszą kukurydzianą i kukurydzą w brokułach

Kolejna prosta propozycja na obiad dla malucha. Polecam!

-po 6 miesiącu życia-
(po odpowiednim rozdrobnieniu, bez przypraw do 10 miesiąca życia)


Składniki:
  • 3-4 różyczki brokuła
  • łyżka opłukanej kukurydzy z puszki
  • 2 łyżki kaszy kukurydzianej
  • 10-15g surowej piersi z indyka
  • łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • estragon
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Mięso z piersi indyka oczyszczamy, myjemy i gotujemy 10-15 minut. Od brokuła oddzielamy 3-4 różyczki i dokładnie je myjemy. Do niewielkiej ilości gotującej się wody wrzucamy 2 łyżki kaszy kukurydzianej. Po 5 minutach gotowania do kaszy dodajemy różyczki brokuła i kukurydzę. Całość gotujemy na małym ogniu pod przykryciem jeszcze przez 10 minut. Po ugotowaniu kaszę z brokułami i kukurydzą odcedzamy i przekładamy do blendera, dodajemy ugotowany kawałek piersi z indyka i łyżeczkę oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego. Następnie przyprawiamy danie odrobiną soli, pieprzu i estragonu.
Na koniec całość rozdrabniamy do odpowiedniej konsystencji i przekładamy do miseczki.

Smacznego!

czwartek, 11 października 2012

Kluseczki leniwe

Uwielbiam leniwe! Czas żeby moja córeczka poznała ich delikatny smak. Są pyszne i łatwe w przygotowaniu, ponadto większość dzieci poradzi sobie z ich samodzielnym zjedzeniem. 
Jak widać leniwe mają same zalety.
Polecam!

-po 11 miesiącu życia-


Składniki: (na 2 duże porcje dla osób dorosłych)
  • 250g sera białego półtłustego
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • jajko
  • masło
  • bułka tarta

Przygotowanie:

Ser przecieramy przez sito lub rozdrabniamy przy użyciu blendera. Następnie do sera dodajemy mąkę i jajko. Z powstałej masy zagniatamy ciasto, które następnie przekładamy na stolnicę oprószoną mąką. Z ciasta formujemy wałek, który dzielimy poprzecznie na romby szerokości około 2 cm. Przygotowane w ten sposób kluseczki wrzucamy do lekko osolonej gotującej się wody. Gotujemy chwilę, aż do wypłynięcia klusek na wierzch. Po ugotowaniu leniwe odcedzamy i przekładamy do naczynia. Na patelni roztapiamy masło i dodajemy do niego bułkę tartą (tyle ile lubimy). Na koniec posypujemy danie przygotowaną bułką tartą z masłem.

Smacznego!

Warzywny rosołek z makaronem

Przedstawiam, przepis najprostszy z możliwych. Rosołek z warzyw z makaronem to nic odkrywczego, ale za to jest bardzo smaczny. Weronika w każdym bądź razie dzisiejszą zupkę zjadła bardzo chętnie.
Polecam!

-po 11 miesiącu życia-


Składniki:
  • pół średniej wielkości marchewki
  • kawałek selera
  • kawałek pietruszki
  • kawałek pora
  • 2 łyżki makaronu do rosołu (krótki, cienki)
  • łyżeczka masła
  • ziele angielskie
  • lubczyk
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • 250 ml wody źródlanej lub nisko zmineralizowanej

Przygotowanie:

Warzywa dokładnie myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie wrzucamy je do 250 ml gotującej się wody, dodajemy 2 ziarenka ziela angielskiego i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem przez około 15 minut. Około 5 minut przed końcem gotowania dodajemy dwie łyżki makaronu. Po ugotowaniu, zupkę przelewamy do blendera i wyjmujemy ziarenka ziela angielskiego. Następnie dodajemy jedną łyżeczkę masła, natkę pietruszki i przyprawiamy odrobiną lubczyku, soli i pieprzu.
Na koniec rozdrabniamy danie do konsystencji odpowiedniej dla naszego malucha.
Jeśli nie mamy blendera, możemy też przed ugotowaniem zetrzeć warzywa na tarce.

Szynka wieprzowa z kaszą jęczmienną na słodko

Przedstawiam pomysł na przygotowanie mięska wieprzowego w nieco inny sposób, na słodko. Dodatek gruszki i marchewki sprawia, że danie już samo w sobie jest lekko słodkawe. Rodzynki i odrobina miodu dodatkowo podkreślają ten smak. Zachęcam do wypróbowania!

-po 12 miesiącu życia-


Składniki:
  • 15g szynki wieprzowej
  • pół średniej wielkości marchewki
  • mała, twarda gruszka
  • 2 łyżki kaszy jęczmiennej
  • łyżeczka rodzynek
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka masła

Przygotowanie:

Mięso myjemy, oczyszczamy i gotujemy 20-30 minut (musi być miękkie). W oddzielnym garnku, przez około 15 minut, gotujemy obrane i pokrojone na mniejsze kawałki gruszkę i marchewkę oraz 2 łyżki kaszy jęczmiennej. Po ugotowaniu mięso, kaszę, gruszkę i marchewkę przekładamy do blendera. Dodajemy rodzynki oraz po łyżeczce miodu i masła. Całość rozdrabniamy do konsystencji odpowiedniej dla dziecka.
Możemy też przed ugotowaniem gruszkę i marchewkę zetrzeć na tarce, a mięsko po ugotowaniu pokroić, wtedy nie musimy już dodatkowo rozdrabniać dania.

Smacznego!

wtorek, 9 października 2012

Zupka ogórkowa

Dobrze wszystkim znana polska zupa w wersji dla najmłodszych.
Już od pewnego czasu zbierałam się do jej przygotowania, jednak zawsze konieczność pójścia do piwnicy po słoik z ogórkami kiszonymi, odwodziła mnie od tego pomysłu. W końcu się udało i dobrze, bo zupka wyszła bardzo smaczna. Polecam!

-po 10 miesiącu życia-


Składniki:
  • mały ziemniak
  • pół średniej wielkości marchewki
  • pół średniej wielkości pietruszki
  • mały ogórek kiszony
  • łyżeczka masła
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • świeży koperek 
  • 250 ml wody źródlanej lub nisko zmineralizowanej

Przygotowanie:

Warzywa dokładnie myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie wrzucamy je do 250 ml gotującej się wody, dodajemy liść laurowy i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem przez około 15 minut. Ogórka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce. Na patelni topimy łyżeczkę masła, dodajemy starty ogórek kiszony i przez chwilę dusimy go na małym ogniu. Około 5 minut przed końcem gotowania warzyw dodajemy do nich ogórka z masłem. Po ugotowaniu, zupkę przelewamy do blendera, przyprawiamy odrobiną soli, pieprzu i świeżego koperku.
Na koniec rozdrabniamy danie do konsystencji odpowiedniej dla naszego malucha.
Jeśli nie mamy blendera, możemy też przed ugotowaniem zetrzeć warzywa na tarce.

poniedziałek, 8 października 2012

Wołowinka z ziemniakami i marchewką

Po raz kolejny na moim blogu pojawia się wołowina. Dzisiaj w tradycyjnym połączeniu z ziemniakami i marchewką. Dzięki sporej ilości cebuli, danie odznacza się jednak dość wyrazistym smakiem.
Polecam!

-po 9 miesiącu życia-


Składniki:
  • 15g chudej wołowiny
  • pół średniej marchewki
  • mały ziemniak
  • łyżka posiekanej cebuli
  • łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Mięso myjemy, oczyszczamy i gotujemy do miękkości (20-30 minut). Ziemniaka i marchewkę dokładnie myjemy i obieramy. Przygotowane warzywa wrzucamy do niewielkiej ilości wrzątku i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem około 15 minut. Posiekaną cebulę lekko podsmażamy bez tłuszczu na teflonowej patelni. Po ugotowaniu, mięso i warzywa przekładamy do blendera. Następnie dodajemy cebulę i łyżeczkę oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego. Na koniec danie przyprawiamy odrobiną soli, pieprzu i gałki muszkatołowej i rozdrabniamy do odpowiedniej dla dziecka konsystencji.

Smacznego!

Kabaczek z kaszą kukurydzianą i sezamem

Kabaczek sam w sobie jest lekko słodkawy. Pomyślałam więc, że zamiast maskować ten smak solą i przyprawami mogłabym przygotować danie, które go podkreśli. Przedstawiam przepis na delikatny, warzywny przecier. Słodki to za dużo powiedziane, ale w roli głównej kabaczek.
Polecam!

-po 8 miesiącu życia-
(bez sezamu po 6 miesiącu)


Składniki:
  • kawałek kabaczka (mniej więcej taki jak na zdjęciu)
  • 2 łyżki kaszy kukurydzianej
  • łyżeczka masła
  • łyżeczka sezamu
  • 250 ml wody źródlanej lub nisko zmineralizowanej

Przygotowanie:

Kabaczek dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Tak przygotowane warzywo wrzucamy do 250 ml gotującej się wody. Następnie dodajemy 2 łyżki kaszy kukurydzianej i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem 10-15 minut. Po ugotowaniu zupkę przelewamy do blendera, dodajemy łyżeczkę masła i rozdrabniamy na gładki przecier. Na koniec danie przelewamy do miseczki, posypujemy łyżeczką sezamu i odstawiamy do ostygnięcia.

Smacznego!

piątek, 5 października 2012

Krem nektarynkowy z biszkoptami

Palce lizać! Uwielbiam patrzeć na moją zadowoloną córeczkę kiedy zrobię jej coś, co widać, że wyjątkowo jej smakuje. Gdy przy tym jest to zdrowe, bogate w wartości odżywcze jedzenie, moja przyjemność jest tym większa. Polecam!

-po 10 miesiącu życia-


Składniki:
  • nektarynka
  • 3 okrągłe biszkopty (np. Petitki)
  • 2 łyżki kaszki Bobovita Minima (możemy też użyć kleiku ryżowego lub kukurydzianego)
  • 3 miarki mleka modyfikowanego
  • 90 ml wody źródlanej lub nisko zmineralizowanej

Przygotowanie:

W miseczce (ja użyłam od razu pojemnika do blendera) rozpuszczamy 3 miarki mleka modyfikowanego w 90 ml wody. Do przygotowanego mleka wkładamy biszkopty i pozostawiamy je do namoczenia. Nektarynkę dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki, które następnie dodajemy do mleka z biszkoptami. Na koniec do deseru dosypujemy 2 łyżki kaszki Bobovita Minima, po czym całość rozdrabniamy na gładki krem przy użyciu blendera.

Smacznego!

czwartek, 4 października 2012

Orkiszowe gnocchi z brokułami

Dzisiaj przedstawiam przepis z kuchni zagranicznej. Zmodyfikowana wersja popularnych włoskich kluseczek w wydaniu z brokułami. Ziarno orkiszu zawiera więcej białka od ziarna pszenicy. ponadto jest bogatsze w cynk, miedź i selen oraz witaminy A, D i E. Warto więc zastąpić czasem popularną mąkę pszenną, mąką orkiszową, zwłaszcza pełnoziarnistą. Polecam!

-po 10 miesiącu życia-


 Składniki:
  • 3-4 różyczki brokuła
  • 6 czubatych łyżek pełnoziarnistej mąki orkiszowej
  • jajko
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Brokuła dokładnie myjemy i gotujemy w niewielkiej ilości wody, na małym ogniu, pod przykryciem około 15 minut. Ugotowane warzywo rozdrabniamy przy użyciu blendera na prawie gładki przecier.
Następnie mieszamy w misce jajko, mąkę i brokuła. Do masy dodajemy łyżeczkę oliwy z oliwek i przyprawiamy odrobiną soli, pieprzu i majeranku. Zagniatamy ciasto, które następnie przenosimy na stolnicę oprószoną mąką i formujemy w dość cienki wałek. Następnie przygotowany wałek dzielimy w poprzek na kawałki długości 2cm. Przygotowane kluseczki wrzucamy do wrzątku i gotujemy około 5 minut.
Po ugotowaniu kluseczki przekładamy na talerz i odstawiamy do ostygnięcia.

Smacznego!

wtorek, 2 października 2012

Zupa z soczewicy z ryżem i brokułem

Pyszna i zdrowa, soczewica w połączeniu z delikatnym białym ryżem i brokułem to dobry pomysł na smaczną, jesienną zupkę dla dziecka. Polecam!

-po 10 miesiącu życia-
(bez przypraw po 7 miesiącu)


Składniki:
  • 3-4 różyczki brokuła
  • 2 łyżki soczewicy zielonej
  • 2 łyżki ryżu
  • łyżeczka masła
  • łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz  
  • 250 ml wody źródlanej lub nisko zmineralizowanej

Przygotowanie:

Brokuła dokładnie myjemy i wrzucamy do 250 ml gotującej się wody, następnie dodajemy 2 łyżki soczewicy i 2 łyżki ryżu. Całość gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem około 15 minut.
Po ugotowaniu zupkę przelewamy do blendera, dodajemy łyżeczkę masła, łyżeczkę posiekanej natki pietruszki i przyprawiamy odrobiną gałki muszkatołowej, soli i pieprzu. Na koniec danie rozdrabniamy do konsystencji odpowiedniej dla naszego dziecka.

Smacznego!

poniedziałek, 1 października 2012

Pieczona gruszka z miodem i sezamem

Mmm... Gruszka smakowała wszystkim.
Do tej pory do deserów z pieczonymi owocami najczęściej wybierałam jabłko, jednak po dzisiejszym eksperymencie z gruszką chyba to się zmieni.
W połączeniu z miodem i gruszką dodatek sezamu i kardamonu tworzy ciekawe połączenie smakowe.
Z pełnym przekonaniem polecam!

-po 11 miesiącu życia-


Składniki:
  • dość twarda gruszka
  • łyżeczka płynnego miodu 
  • łyżeczka sezamu
  • szczypta kardamonu  

Uwaga! Miód to silny alergen decyzję o jego wprowadzeniu do diety maluszka należy przemyśleć i podejmować indywidualnie.


Przygotowanie:

Gruszkę dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i dzielimy na 4 ćwiartki wydrążając przy tym gniazda nasienne. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej gruszkę i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 15 minut. Po upieczeniu kawałki owocu wykładamy na talerz. Następnie polewamy deser łyżeczką miodu, posypujemy łyżeczką sezamu i sczyptą kardamonu.
Proste i pyszne, smacznego!

Leczo z kurczakiem

Zapraszam do wypróbowania przepisu na leczo wersji dla najmłodszych. 
Zamiast kiełbasy proponuję kurczaka.
Polecam!

-po 10 miesiącu życia-


Składniki:
  • kawałek cukinii
  • kawałek bakłażana
  • kawałek czerwonej papryki
  • pół małej cebuli
  • mały ząbek czosnku
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • słodka papryka - przyprawa
  • kromka chleba

Przygotowanie:

Cukinię, bakłażana i paprykę dokładnie myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek drobno siekamy i lekko podsmażamy bez użycia tłuszczu na teflonowej patelni. Następnie dodajemy 2 łyżki przecieru pomidorowego i pokrojone warzywa. Danie zalewamy małą ilością wrzątku i dusimy pod przykryciem około 15 minut. W międzyczasie dodajemy przyprawy: odrobinę majeranku, słodkiej papryki, soli i pieprzu. W oddzielnym garnku gotujemy kawałek piersi z kurczaka (10-15 minut). Gdy warzywa zmiękną, przekładamy danie do blendera, dodajemy ugotowaną pierś z kurczaka i łyżeczkę oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego. Na koniec rozdrabniamy całość do konsystencji odpowiedniej dla naszego dziecka. Danie możemy podać z kromką chleba.

Smacznego!

Maślane ślimaczki z malinami

To już drugi post w kategorii "Ciasta i ciasteczka". Dzisiaj przedstawiam przepis na smaczne ciasteczka z konfiturą malinową. Mają mało cukru, ale całkiem sporo masła, zawdzięczają temu swój maślany smak i kruchą konsystencję. Przygotowując je założyłam oczywiście, że Weronika zje na raz co najwyżej trzy ciasteczka :) Polecam!


-po 11 miesiącu życia-


Składniki: (na około 20 ciasteczek)
  • szklanka mąki pszennej
  • jajko
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 100g masła (pół kostki)
  • konfitura malinowa (najlepiej domowa)

Przygotowanie:

Na początek wyjmujemy masło z lodówki żeby zdążyło zmięknąć. W misce mieszamy mąkę z cukrem, jajkiem, i pokrojonym w kostkę masłem. Wyrabiamy ciasto i formujemy z niego gładką kulę. Następnie przygotowane ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie, rozwałkowujemy ciasto na stolnicy posypanej mąką na placek grubości kilku milimetrów. Powstały placek smarujemy dość cienką warstwą konfitury malinowej. Ciasto przekrajmy wzdłuż na pół i każdą połówkę poprzecznie dzielimy na paski grubości około 2 cm. Powstałe paski zawijamy tworząc "ślimaczki". Następnie przygotowane ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu ślimaczki odkładamy do wystygnięcia.

Smacznego!