niedziela, 30 września 2012

Zupka z kabaczka i bakłażana z makaronem

Weronika skończyła kilka dni temu 11 miesięcy! Uznałam, że to odpowiedni moment na włączenie do jej diety MAKARONU. Jestem jego wielką miłośniczką, dlatego jestem pewna, że nie raz zagości w małej miseczce mojej córki. Makaron jest dobrym zamiennikiem kasz glutenowych. 
Dzisiaj wykorzystałam go jako dodatek do zupki.
Polecam!

-po 11 miesiącu życia-


Składniki:
  • kawałek kabaczka
  • kawałek bakłażana
  • 2 łyżki makaronu dowolnego kaształu
  • łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • słodka papryka - przyprawa
  • sól
  • pieprz
  • 250 ml wody źródlanej lub nisko zmineralizowanej 

Przygotowanie:

Kabaczek i bakłażana dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki. Do 250 ml gotującej się wody wrzucamy przygotowane warzywa i 2 łyżki makaronu. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut. Po tym czasie zupkę przelewamy do blendera, dodajemy łyżeczkę oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego i przyprawiamy odrobiną słodkiej papryki, soli i pieprzu. Na koniec danie rozdrabniamy do odpowiedniej dla naszego dziecka konsystencji.

Smacznego!

Kasza jaglana z jabłkiem

Wspaniały i delikatny posiłek! Kasza jaglana zdecydowanie jest moją ulubioną, a jej delikatny smak świetnie komponuje się z lekko kwaskowatym jabłkiem. Polecam! Nie tylko dla dzieci :)

-po 9 miesiącu życia-


Składniki:
  • kwaskowate jabłko
  • 2 łyżki kaszy jaglanej
  • łyżeczka masła

Przygotowanie:

Jabłko dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki, 2 łyżki kaszy jaglanej przepłukujemy zimną wodą. Przygotowaną kaszę gotujemy 10 minut pod przykryciem w niewielkiej ilości wody. Po tym czasie do kaszy dodajemy jabłko i gotujemy jeszcze 10 minut. Po ugotowaniu składniki odcedzamy i przekładamy do blendera. Dodajemy łyżeczkę masła i rozdrabniamy na prawie gładki krem.
Możemy też przed ugotowaniem jabłko zetrzeć na tarce (wówczas czas gotowania się skróci) i nie rozdrabniać dodatkowo dania. Wybór należy do nas:)

Smacznego!

piątek, 28 września 2012

Jajecznica z kabaczkiem i pomidorem

Jajecznica to posiłek odpowiedni na każdą porę dnia. Może stanowić pożywne śniadanie, przekąskę, a nawet drugie danie (w tym wypadku warto jednak podać dziecku bardziej sycący podwieczorek). 
Dzisiaj przepis na lekką jajecznicę z kabaczkiem i pomidorem. Zachęcam wszystkich do wypróbowania!


-po 11 miesiącu życia-


Składniki:
  • jajko
  • pół pomidora
  • kawałek kabaczka
  • łyżeczka masła
  • majeranek
  • sól 
  • pieprz

Przygotowanie:

Kabaczek i pomidora myjemy i obieramy ze skórki (pomidora wcześniej sparzamy wrzątkiem i płuczemy zimną wodą). Następnie warzywa kroimy na mniejsze kawałki i rozdrabniamy na prawie gładki przecier przy użyciu blendera. Jajko rozbijamy widelcem w miseczce i przyprawiamy odrobiną majeranku, soli i pieprzu. Następnie do jajka dodajemy przygotowany przecier z kabaczka i pomidora. Całość dokładnie mieszamy. Na patelni roztapiamy jedną łyżeczkę masła i po chwili wrzucamy jajko z warzywami, smażymy na małym ogniu aż jajecznica będzie miała odpowiednią konsystencję.

Smacznego!

Nektarynkowo-ryżowy przysmak

Smaczny i sycący podwieczorek.
Polecam!

-po 9 miesiącu życia-


Składniki:
  • nektarynka
  • 2 łyżki kleiku ryżowego
  • 3 miarki mleka modyfikowanego
  • 90 ml wody źródlanej lub nisko zmineralizowanej

Przygotowanie:

Nektarynkę dokładnie myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie rozdrabniamy owoc na gładki mus przy użyciu blendera lub tarki. W 90 ml lekko podgrzanej wody rozpuszczamy 3 miarki mleka modyfikowanego. Do mleka dodajemy przygotowany mus z nektarynki i 2 łyżki kleiku ryżowego. Całość dokładnie mieszamy.

Smacznego!

czwartek, 27 września 2012

Mintaj z kaszą kukurydzianą w burakach i marchewce

Rybka! Powinno się ją podawać dzieciom 1-2 razy w tygodniu. Przyznam, że sama nie jestem wielką miłośniczką ryb, mimo że wiem jakie są zdrowe. Niebawem spróbuję się przekonać do naszych "wodnych przyjaciół", a tymczasem my na obiad jemy dzisiaj kurczaka, a Weronka mintaja :).
Polecam!


-po 9 miesiącu życia-


Składniki:
  • pół średniego buraka
  • pół średniej marchewki
  • 15g fileta ze świeżego mintaja (lub po rozmrożeniu)
  • 2 łyżki kaszy kukurydzianej
  • łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Buraka i marchewkę dokładnie myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki. Przygotowane w ten sposób warzywa wrzucamy do niewielkiej ilości gotującej się wody i dodajemy 2 łyżki kaszy kukurydzianej. Całość gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem około 20 minut. W tym czasie w oddzielnym garnku gotujemy rybę (około 15 minut). Po ugotowaniu odcedzone warzywa i kaszę oraz rybę przekładamy do blendera. Następnie dodajemy jedną łyżeczkę oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego i przyprawiamy odrobiną soli, pieprzu, tymianku i gałki muszkatołowej. Danie rozdrabniamy przy użyciu blendera do konsystencji odpowiedniej dla naszego dziecka.
Uwaga! Jeśli tylko posiadamy parowar, składniki dania warto ugotować na parze.

Smacznego!

Zupa fasolkowa z płatkami jęczmiennymi

 Zachęcam do wypróbowania kolejnej zupki mojego autorstwa. Na początku miałam ją przygotować w  wersji z ziemniaczkami, ale niestety nie mam ich w domu dlatego postanowiłam zastąpić je błyskawicznymi płatkami jęczmiennymi. Moim zdaniem wyszła smaczna, ale co najważniejsze smakowała Weronice. Polecam!


-po 10 miesiącu życia-


 Składniki:
  • pół średniej wielkości marchewki
  • mały kawałek pora
  • mały kawałek pietruszki
  • garść fasolki szparagowej
  • 2 łyżki błyskawicznych płatków jęczmiennych
  • łyżeczka masła
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • 250 ml wody źródlanej lub nisko zmineralizowanej

Przygotowanie:

Warzywa dokładnie myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie wrzucamy je do 250 ml gotującej się wody i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem przez około 15 minut. Około 4 minuty przed końcem gotowania dodajemy dwie łyżki płatków jęczmiennych. Po ugotowaniu, zupkę przelewamy do blendera, dodajemy jedną łyżeczkę masła i przyprawiamy odrobiną majeranku, soli i pieprzu.
Na koniec rozdrabniamy danie do konsystencji odpowiedniej dla naszego malucha.
Jeśli nie mamy blendera, możemy też przed ugotowaniem zetrzeć warzywa na tarce.

Smacznego!

poniedziałek, 24 września 2012

Soczewica zielona z ryżem i marchewką

Bardzo pożywne i sycące danie. Z powodzeniem może być wykorzystane jako obiad dla całej rodziny. Soczewica jest bogata w pełnowartościowe białko roślinne dlatego stanowi dobrą alternatywę dla potraw mięsnych. Ponadto jest bogata w składniki mineralne i witaminy, w tym duże ilości kwasu foliowego.
Polecam bo warto!


-po 10 miesiącu życia-
(bez przypraw po 7 miesiącu)



Składniki:
  • 2 łyżki soczewicy zielonej
  • 2 łyżki białego ryżu
  • jedna mała marchewka
  • 1 mała cebulka cukrowa
  • kminek
  • sól 
  • pieprz
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego

Przygotowanie:

Marchewkę dokładnie myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki. Cebulę obieramy, drobno siekamy i lekko podsmażamy na teflonowej patelni bez użycia tłuszczu. Soczewicę, ryż i przygotowaną marchewkę gotujemy w małej ilości wody, pod przykryciem około 15 minut. Po ugotowaniu składniki odcedzamy, przekładamy do blendera i dodajemy podsmażoną wcześniej cebulkę (jeżeli danie jest zbyt gęste możemy nie odcedzać wody do końca). Danie doprawiamy szczyptą kminku, odrobiną soli i pieprzu oraz dodajemy łyżeczkę oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego. Na koniec całość rozdrabniamy przy użyciu blendera do odpowiedniej dla naszego dziecka konsystencji.

Smacznego!

Barszczyk czerwony

Oto tradycyjna wersja barszczu czerwonego w wydaniu dla dzieci. Dzięki temu, że przedstawiony barszczyk oprócz buraków zawiera też inne warzywa, cechuje się wyższą wartością odżywczą. Ponadto nie ma potrzeby dodatkowego zagęszczania zupki mąką, zmiksowane warzywa w tej roli spisują się znakomicie.
Polecam!

-po 10 miesiącu życia-
(bez przypraw po 7 miesiącu)



Składniki:
  • średniej wielkości burak
  • kawałek pora
  • kawałek pietruszki
  • pół marchewki
  • ćwierć selera
  • kromka chleba
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • koperek
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • 250 ml wody źródlanej lub nisko zmineralizowanej

Przygotowanie:

Warzywa dokładnie myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie wrzucamy je do 250 ml gotującej się wody. Dodajemy jeden liść laurowy, dwa ziarenka ziela angielskiego i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut (warzywa muszą być miękkie). Po ugotowaniu całość przelewamy do blendera, doprawiamy odrobiną soli, pieprzu i koperku, dodajemy jedną łyżeczkę oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego i rozdrabniamy do odpowiedniej konsystencji. Na koniec zupkę przekładamy do miseczki i posypujemy kawałkami chlebka.

Smacznego!




piątek, 21 września 2012

Duszona cielęcina z warzywami i brązowym ryżem

Przedstawiam delikatne i aromatyczne danie z cielęciną. Przy okazji gorąco polecam porcjowanie mięsa przed zamrożeniem, dzięki temu gotowanie dla mojej córeczki stało się o wiele łatwiejsze. Gdy chce ugotować obiadek po prostu rozmrażam przygotowaną dla niej porcję wybranego mięsa. Obecnie w planach mam zdobycie królika :). Wracając do dania, można przygotować je dla całej rodziny, a w razie potrzeby maluchowi dodatkowo rozdrobnić jego porcję. Polecam!

-po 10 miesiącu życia-



Składniki:

  • 10-15g cielęciny
  • mały kawałek cukinii
  • pół średniej wielkość marchewki
  • 2 łyżki brązowego ryżu
  • łyżka posiekanej cebuli cukrowej
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • estragon
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Cukinię i marchewkę dokładnie myjemy, obieramy i rozdrabniamy przy użyciu tarki lub blendera. Cebulę siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę. Następnie myjemy i oczyszczamy mięso, po czym kroimy je na małe kawałeczki. Przygotowaną cebulę i czosnek podsmażamy lekko bez użycia tłuszczu na patelni teflonowej. Następnie zalewamy warzywa niewielką ilością wrzątku i dodajemy startą cukinię i marchewkę, 2 łyżki ryżu oraz rozdrobnioną cielęcinę. Przyprawiamy odrobiną soli, pieprzu i estragonu. Dusimy danie na małym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut w razie potrzeby podlewając wodą. Gdy warzywa i mięso zmiękną, a woda wyparuje przekładamy danie do naczynia lub jeśli istnieje taka potrzeba rozdrabniamy dodatkowo przy użyciu blendera (ja Weronice troszkę rozdrobniłam). Na koniec dodajemy łyżeczkę oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego i mieszamy.

Smacznego!

Przecier z brokułów z mlekiem i kaszą manną

To już druga zupa brokułowa na moim blogu. Tym razem proponuję wersję bez ziół i ryżu za to z mlekiem i kaszą, bardziej na słodko niż słono. Polecam!

-po 10 miesiącu życia-



Składniki:
  • szklanka różyczek brokuła
  • łyżeczka masła
  • 2 łyżki błyskawicznej kaszy manny
  • 2 miarki mleka modyfikowanego
  • 280 ml wody źródlanej lub nisko zmineralizowanej

Przygotowanie:

W 30 ml letniej wody rozpuszczamy 2 miarki mleka modyfikowanego, pozostałe 250 ml wody zagotowujemy. Różyczki brokuła dokładnie myjemy i wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu około 15 minut. 3-4 minuty przez zakończeniem gotowania do warzyw dodajemy 2 łyżki kaszy manny cały czas mieszając (zapobiegamy w ten sposób powstaniu "klusek" z kaszy).
Po ugotowaniu zawartość garnka przelewamy do blendera, dodajemy łyżeczkę masła i całość rozdrabniamy do odpowiedniej konsystencji. Następnie przygotowaną zupkę przelewamy do miseczki i odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy zupka jest ciepła, ale nie gorąca dodajemy wcześniej przygotowane mleko i mieszamy.

Smacznego!

Zawijaniec z jabłkiem i gruszką

Uwielbiam słodycze! Wiadomo jednak, że nie należą one do najzdrowszych składników naszej diety, dlatego najlepiej jest ich unikać. Sama nie potrafię tego zrobić, po prostu czasem muszę osłodzić sobie życie :). 
Jako mama, miałabym wyrzuty sumienia gdybym nie pozwoliła swojej córeczce na chwilę przyjemności.
Wszystkim mamom, które myślą podobnie do mnie proponuję mniejsze zło. Wypieki z mniejszą ilością cukru i tłuszczu, za to z dodatkiem wartościowych składników, na przykład owoców. Na tym rozwiązaniu mogą skorzystać całe nasze rodziny i my również. 
Drożdżowy zawijaniec z jabłkiem i gruszką otwiera nową kategorię - Ciasta i ciasteczka. Polecam!

-po 10 miesiącu życia-



Składniki:
  • 250g mąki pszennej
  • ćwierć szklanki cukru
  • 100g masła
  • 40g drożdży
  • pół szklanki mleka
  • żółtko jajka
  • 2 jabłka
  • 1 gruszka

Przygotowanie:

Rozkruszone drożdże mieszamy z cukrem i zalewamy połową szklanki mleka o temperaturze pokojowej. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 30 minut. Następnie topimy w rondelku 100g masła i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie dokładnie myjemy, obieramy i ścieramy na tarce owoce. W misce mieszamy 250g mąki z żółtkiem jajka, stopionym masłem i drożdżami z cukrem i mlekiem. Ciasto wyrabiamy aż do uzyskania gładkiej kuli. Następnie rozwałkowujemy przygotowane ciasto na stolnicy. Powinnyśmy otrzymać okrągły placek grubości około 1 cm. Rozprowadzamy na nim starte jabłka i gruszkę po czym zwijamy w rulon. Ciasto delikatnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.  Pieczemy w 180 stopniach przez około 45 minut.

Smacznego!

czwartek, 20 września 2012

Zupka ziemniaczana

Chyba każdy zna tą zupę. To klasyka polskiej kuchni, dlatego nie powinno jej też zabraknąć w menu naszych kochanych pociech. Przygotowywana na tysiąc różnych sposobów jednak, to wciąż ta sama dobrze znana, zupa ziemniaczana. Ale rym :).
Polecam!


-po 10 miesiącu życia-
(bez przypraw po 7 miesiącu)



Składniki:

  • mały ziemniak
  • kawałek pora
  • kawałek selera
  • kawałek pietruszki
  • pół marchewki
  • łyżeczka masła
  • liść laurowy
  • lubczyk
  • sól
  • pieprz
  • 250 ml wody źródlanej lub nisko zmineralizowanej

Przygotowanie:

Warzywa dokładnie myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie wrzucamy je do 250 ml gotującej się wody i dodajemy jeden liść laurowy. Całość gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut. Po ugotowaniu , przelewamy zupkę do blendera, dodajemy jedną łyżeczkę masła i przyprawiamy odrobiną lubczyku, soli i pieprzu.
Na koniec rozdrabniamy danie do konsystencji odpowiedniej dla naszego malucha.
Jeśli nie mamy blendera, możemy też przed ugotowaniem zetrzeć warzywa na tarce.

Smacznego!

środa, 19 września 2012

Klopsiki cielęce z brokułami

Czas na pierwsze klopsiki! Myślę, że moja córeczka już do tego "dorosła". :)
Na początek delikatne klopsiki cielęce z chlebem. Polecam!

-po 10 miesiącu życia-



Składniki:
  • 5-6 różyczek brokuła
  • 10-15g surowego mięsa cielęcego
  • żółtko jaja
  • łyżka bułki tartej
  • mała kromka chleba
  • sól
  • pieprz
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • majeranek

Przygotowanie:

Brokuły dokładnie myjemy i gotujemy w małej ilości wody przez około 15 minut. Kromkę chleba namaczamy w wodzie. Następnie mięso i chleb mielimy używając maszynki do mielenia, przekładamy do miski.
Do zmielonych składników dodajemy żółtko i jedną łyżkę bułki tartej. Następnie przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Z powstałej masy formujemy dwa okrągłe klopsiki, które następnie wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy przez około 15 minut.
Na koniec układamy na talerzu przygotowane warzywa i mięso. Klopsiki polewamy łyżką jogurtu naturalnego i posypujemy szczyptą majeranku.
Smacznego!

Lekka zupka warzywna z płatkami jęczmiennymi

 Witam, przedstawiam przepis na lekką i smaczną zupkę na pierwsze danie.
Nie miałam dzisiaj wiele czasu na przygotowanie zupki, ale tą udało się zrobić :).
Zachęcam do wypróbowania!

-po  9 miesiącu życia- 



Składniki:
  • 2 różyczki kalafiora
  • 2 różyczki brokuła
  • mała marchewka
  • 2 łyżki błyskawicznych płatków jęczmiennych
  • łyżeczka masła
  • 250 ml wody źródlanej lub nisko zmineralizowanej

Przygotowanie:

Kalafiora i  brokuła dokładnie myjemy i dzielimy na różyczki, marchewkę myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki. Możemy użyć też gotowej, mrożonej mieszanki warzywnej, wtedy ilość warzyw powinna wynosić około jednej szklanki. Przygotowane warzywa wrzucamy do 250 ml gotującej się wody. Gotujemy ma małym ogniu pod przykryciem. Po 10 minutach do warzyw dodajemy 2 łyżki płatków jęczmiennych i całość gotujemy jeszcze przez 5 minut. Po tym czasie zupkę przelewamy do blendera, dodajemy jedną łyżeczkę masła i rozdrabniamy do odpowiedniej dla naszego dziecka konsystencji.

Smacznego!

wtorek, 18 września 2012

Marchwianka z kaszą jaglaną

 Danie dobre na kłopoty z brzuszkiem, smaczne i lekkie. Ja podałam je Weronice na pierwsze danie zamiast zupki. Zjadła ze smakiem więc serdecznie polecam.

-po 10 miesiącu życia-



Składniki:
  • 2 małe marchewki
  • 2 łyżki kaszy jaglanej
  • 300 ml wywaru z warzyw albo wody źródlanej lub nisko zmineralizowanej
  • łyżeczka masła

Przygotowanie:

Marchewki dokładnie myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Do 300 ml wywaru warzywnego (zamiast wywaru do przygotowania zupki możemy też użyć wody) dodajemy 2 łyżki kaszy jaglanej i zagotowujemy. Po 5 minutach gotowania do wywaru z kaszą dodajemy marchewkę.
Całość gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do czasu, aż kasza wchłonie całą wodę (10-15 minut).
Na koniec danie przekładamy do blendera, dodajemy jedną łyżeczkę masła i rozdrabniamy do pożądanej konsystencji.

Smacznego!

poniedziałek, 17 września 2012

Kaszą jaglana z kurczakiem i brokułami

Mojej córeczce wychodzą na raz cztery zęby... Widzę, że bardzo jej to dokucza, jest marudna i nie chce jeść. Stąd papkowata konsystencja dzisiejszego dania. Chociaż tyle mogę zrobić żeby jej trochę ulżyć.
Dla mam dzieci, które aktualnie podobnego problemu nie mają proponuję jednak nieco mniej rozdrobnioną formę:).
Użyłam niedocenianej (zupełnie niesłusznie) kaszy jaglanej, która jest jednym z najstarszych składników ludzkiej diety. Zachęcam do tego by o niej pamiętać bo zawiera wiele cennych składników, między innymi witaminy z grupy B, lecytynę, wapń, fosfor, potas i najwięcej żelaza spośród wszystkich kasz.
Polecam!

-po 9 miesiącu życia-



Składniki:
  • 3-4 różyczki brokuła
  • 2 łyżki kaszy jaglanej
  • 10-15g surowej piersi z kurczaka
  • łyżeczka masła
  • zioła prowansalskie

Przygotowanie:

Mięso z piersi z kurczaka oczyszczamy, myjemy i gotujemy 10-15 minut. Od brokuła oddzielamy 3-4 różyczki i dokładnie je myjemy. Do niewielkiej ilości gotującej się wody wrzucamy 2 łyżki kaszy jaglanej. Po 5 minutach gotowania do kaszy dodajemy różyczki brokuła. Całość gotujemy na małym ogniu pod przykryciem jeszcze przez 15 minut. Po ugotowaniu kaszę z brokułami odcedzamy i przekładamy do blendera, dodajemy ugotowany kawałek piersi z kurczaka, łyżeczkę masła i szczyptę ziół prowansalskich.
Całość rozdrabniamy do odpowiedniej konsystencji i przekładamy do miseczki.

Smacznego!

Placuszki z jabłkiem

Placuszkami z jabłkiem otwieram nową kategorię dań - Placki i naleśniki. 
Miło mi, że wchodzicie na mojego bloga i że zdobył on wasze uznanie. 
Pozdrawiam serdecznie i zachęcam do przygotowania placuszków!

-po 10 miesiącu życia-



Składniki: 
(na około 6 placków)
  • jabłko
  • żółtko jajka
  • 5 miarek mleka modyfikowanego
  • 150 ml wody źródlanej lub nisko zmineralizowanej
  • 4-5 łyżek mąki pszennej
  • łyżeczka oleju słonecznikowego

Przygotowanie:

Jabłko dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach (chodzi o to, aby kawałki jabłka były lekko wyczuwalne). W 150 ml wody rozpuszczamy 5 miarek mleka modyfikowanego. Do przygotowanego w ten sposób mleka dodajemy żółtko i jedną łyżeczkę oleju. Mieszamy. Następnie powoli dodajemy mąkę aż do uzyskania konsystencji przypominającej gęstą śmietanę (około 4-5 łyżek). Na koniec do ciasta dodajemy starte jabłko. Po dokładnym wymieszaniu, na teflonowej patelni smażymy (bez dodatkowego tłuszczu!) średniej wielkości placuszki.

Smacznego!

niedziela, 16 września 2012

Zupa pomidorowa z ryżem i warzywami

Smaczna i pożywna zupka na pierwsze danie, po dodaniu mięsa może też stanowić pełnowartościowe danie główne. Weronika bardzo lubi pomidory, więc zupka zdecydowanie przypadła jej do gustu :).
Polecam!

-po 10 miesiącu życia-



Składniki:
  • mała marchewka
  • kawałek pietruszki
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 3 łyżki krojonych pomidorów bez skórki (świeżych lub z puszki)
  • 2 łyżki ryżu
  • natka pietruszki
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka masła
  • 250 ml wody źródlanej lub nisko zmineralizowanej

Przygotowanie:

Marchewkę, pietruszkę, pora i selera obieramy ze skórki, dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Przygotowane w ten sposób warzywa wrzucamy do około 250 ml gotującej się wody. Dodajemy 2 łyżki pokrojonych pomidorów bez skórki i 2 łyżki ryżu. Następnie zupkę przyprawiamy 2 kuleczkami ziela angielskiego, natką pietruszki i odrobiną soli i pieprzu. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut. Po ugotowaniu dodajemy 1 łyżeczkę masła i całość rozdrabniamy przy użyciu blendera do odpowiedniej dla naszego dziecka konsystencji.
Jeśli zupka wyszła za rzadka możemy ją zagęścić kleikiem ryżowym.

Smacznego!

sobota, 15 września 2012

Wołowinka w pomidorach z kaszą kukurydzianą, groszkiem i marchewką

Przy planowaniu diety mojej córeczki postanowiłam postawić na różnorodność. Ciągle te same powtarzające się smaki mogą znudzić i w konsekwencji zniechęcić malucha do jedzenia. W daniach dla Weroniki staram się więc w miarę możliwości wykorzystywać jak najwięcej różnych warzyw, owoców, kasz, i mięs i innych składników. Dzisiaj wołowinka, polecam!


-po 11 miesiącu życia-




Składniki:
  • 10-15g surowej wołowiny
  • 3 łyżki groszku z pokrojoną marchewką (warzywa mogą być świeże lub mrożone)
  • 2 łyżki krojonych pomidorów bez skórki (z puszki lub świeżych)
  • 1 mała cebulka cukrowa
  • 2 łyżki kaszy kukurydzianej
  • słodka papryka
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego

Przygotowanie:

Pokrojoną na małe kawałki i umytą wołowinę gotujemy około 30 minut. Cebulę obieramy, myjemy i drobno siekamy. Następnie przez minutę podsmażamy bez tłuszczu na patelni teflonowej, po czym zmniejszamy ogień i zalewamy niewielką ilością przegotowanej wody. Do cebuli dodajemy, ugotowane mięso, 2 łyżki krojonych pomidorów bez skórki, 3 łyżki groszku z pokrojoną marchewką oraz 2 łyżki kaszy kukurydzianej. Przyprawiamy szczyptą słodkiej papryki i majeranku oraz odrobiną pieprzu i soli. Całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut co jakiś czas mieszając. W razie konieczności podlewamy wodą (potrawa musi się dusić, nie smażyć). Na koniec danie rozdrabniamy przy użyciu blendera i dodajemy jedną łyżeczkę oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego.
Możemy też wcześniej marchewkę, groszek, cebulę i wołowinę pokroić tak drobno, aby później całego dania nie trzeba było dodatkowo rozdrabniać. Decyzja należy do nas:)

Smacznego!

Krem z kalafiora z kaszą gryczaną

Smaczny i zdrowy posiłek, który może też zastąpić zupę warzywną. 
Przeznaczone dla dzieci, które lubią kalafiora. :)

-po 8 miesiącu życia-



Składniki:

  • szklanka różyczek kalafiora
  • 2 łyżki kaszy gryczanej białej niepalonej
  • 1 łyżeczka masła
  • tymianek

Przygotowanie:

Kalafiora myjemy i dzielimy na różyczki. Następnie gotujemy 2 łyżki kaszy gryczanej przez 5 minut, po czym dodajemy przygotowanego kalafiora. Całość gotujemy jeszcze 15 minut na małym ogniu. Po ugotowaniu, składniki odcedzamy i rozdrabniamy na gładki krem przy użyciu blendera. Na koniec do dania dodajemy 1 łyżeczkę masła i szczyptę tymianku.

Smacznego!

środa, 12 września 2012

Pieczony łosoś z ziemniaczkami i fasolką

Proste i zdrowe danie, tak proste, że zastanawiałam się czy dodawać ten przepis na bloga, ale przecież nie chodzi o to by zawsze pokazywać coś wyjątkowego, ale też rzeczy tradycyjne i łatwe do zrobienia. 
Może przyda się komuś kto po prostu nie ma pomysłu na obiad. :)



Składniki:

  • 10-15g świeżego łososia
  • 1 mały ziemniak
  • garść fasolki szparagowej
  • 1 łyżeczka masła
  • pietruszka
  • koperek
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Fasolkę dokładnie myjemy i odcinamy końce z obydwu stron. Ziemniaka myjemy i obieramy, Przygotowane w ten sposób warzywa gotujemy na parze lub w niewielkiej ilości wody. Łososia myjemy, oczyszczamy, smarujemy cienko oliwą z oliwek i pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut. Do ugotowanej fasolki dodajemy łyżeczkę posiekanej natki pietruszki i rozdrabniamy przy użyciu blendera. Na koniec wykładamy na talerzyk ugotowane ziemniaki, upieczonego łososia i przygotowaną fasolkę. Ziemniaki smarujemy masłem i posypujemy koperkiem. Przed podaniem całość rozdrabniamy wedle potrzeb naszego dziecka.

Smacznego!

Rosołek z kurczakiem i kaszą manną

Smaczna, tradycyjna zupka, która może też stanowić główny posiłek. Ja podaję ją Weronice jako pierwsze danie w dniu kiedy na drugie nie je mięsa. W końcu co za dużo to niezdrowo!

-po 10 miesiącu życia- 


Składniki:
  • mała marchewka
  • kawałek pietruszki
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 2 łyżki błyskawicznej kaszy manny
  • 1 łyżeczka masła
  • 10-15g surowej piersi z kurczaka
  • lubczyk
  • 250 ml wody źródlanej lub nisko zmineralizowanej

Przygotowanie:

Marchewkę, pietruszkę, selera i pora dokładnie myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałeczki. Pierś z kurczaka myjemy i gotujemy. Przygotowane warzywa wrzucamy do 250 ml gotującej się wody i gotujemy pod przykryciem przez 10 minut, następnie do warzyw dodajemy dwie łyżki kaszy manny cały czas mieszając. Całość gotujemy jeszcze 5 minut. Do garnuszka z warzywami i kaszą dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki ugotowaną pierś z kurczaka, łyżeczkę masła i szczyptę lubczyku. Na koniec całość rozdrabniamy przy użyciu blendera do pożądanej konsystencji. Jeśli go nie posiadamy najlepiej jest jeszcze przed ugotowaniem warzywa przetrzeć na tarce, a ugotowanego kurczaka posiekać na malutkie kawałeczki.

Smacznego!

Waniliowa kaszka manna

Smaczne i zdrowe danie na śniadanie.
Polecam!

-po 10 miesiącu życia-



Składniki:

  • 2 czubate łyżki błyskawicznej kaszy manny
  • 6 miarek mleka modyfikowanego
  • 200 ml wody źródlanej lub nisko zmineralizowanej
  • pół laski wanilii

Przygotowanie:

W 50 ml letniej wody rozpuszczamy 2 czubate łyżki kaszy manny, do kolejnych 50 ml dodajemy 6 miarek mleka modyfikowanego i dokładnie mieszamy. Pozostałą wodę (100ml) zagotowujemy z przekrojoną wzdłuż połówką laski wanilii.
Do wrzącej wody najpierw dodajemy rozpuszczoną kaszę, a następnie przygotowane  mleko. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy około 3 minut na małym ogniu.

Smacznego!

wtorek, 11 września 2012

Brzoskwiniowo-kukurydziany przysmak

Przedstawiam przepis na mleczno-owocowe danie. Można je podać maluszkowi na śniadanie lub jako deserek. Jest bardzo smaczne i łatwe do przygotowania, ze względu na małą ilość składników, które zresztą są tak podstawowe, że zapewne niejedna mama ma je w domu.
Sama uwielbiam brzoskwinie, dlatego zamierzam wykorzystać to, że są jeszcze łatwo dostępne w sklepach.
Brzoskwinia oprócz tego, że jest pyszna ma też inne zalety. Stanowi źródło magnezu, fosforu, potasu, żelaza, wapnia, selenu, manganu, boru, cynku i miedzi. Zawiera też spore ilości beta-karotenu, witaminy C, PP oraz witamin z grypy B. 
Sporo tego, więc warto :)


-po 8 miesiącu życia-


Składniki:
  • brzoskwinia
  • 4 łyżki kleiku kukurydzianego
  • 3 miarki mleka modyfikowanego
  • 90 ml wody źródlanej lub nisko zmineralizowanej

Przygotowanie:

Brzoskwinię dokładnie myjemy, cienko obieramy ze skórki i rozdrabniamy przy użyciu blendera lub zwykłej tarki. Ja zostawiłam małe kawałeczki, ale owoc można też zetrzeć na gładki mus. W 90 ml wody rozpuszczamy 3 miarki mleka modyfikowanego, po czym dodajemy 4 łyżki kleiku kukurydzianego i rozdrobnioną brzoskwinię. Całość dokładnie mieszamy. Posiłek możemy podawać na zimno lub na ciepło (wtedy wodę lekko podgrzewamy).

Smacznego!

poniedziałek, 10 września 2012

Zupa kalafiorowa na wywarze mięsnym

Na pierwsze danie postanowiłam dzisiaj przygotować Weronice zupkę na wywarze mięsnym (jest ponoć smaczniejsza). Długo zastanawiałam się jakiego użyć mięsa, w końcu wybrałam udko z kurczaka, na którym ugotowałam kalafiorową zupę dla całej rodziny. Doszłam do wniosku, że mały kawałek chudego mięsa sprawdzi się lepiej w sytuacji kiedy będę gotowała zupkę z mięsem tylko dla córeczki.
Wyszła naprawdę bardzo dobra, polecam!

 -po 12 miesiącu życia-



Składniki:
  • 1 udko z kurczaka bez skóry
  • 2 marchewki
  • seler
  • pietruszka
  • por
  • 2 ziemniaki
  • pół kalafiora
  • łyżeczka masła
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • ekologiczna wielowarzywna przyprawa

Przygotowanie:

Na początek przygotowujemy wywar z warzyw i mięsa. Udko z kurczaka myjemy. usuwamy skórę i wrzucamy do około 1 litra gotującej się wody.  Marchewki, selera, pietruszkę, pora oraz ziemniaki dokładnie myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do wywaru z udka. Warzywa i mięso gotujmy pod przykryciem około 10 minut, w tym czasie myjemy kalafiora i dzielimy go na małe różyczki. Po 10 minutach, do wywaru dodajemy kalafiora. Całość gotujemy do czasu aż wszystkie warzywa będą miękkie. Zupę przyprawiamy, odrobiną soli, pieprzu, natką pietruszki i ekologiczną przyprawą wielowarzywną. (Ze względu na zawartość konserwantów małemu dziecku nie powinniśmy podawać zwykłej przyprawy typu wegeta). Po ugotowaniu odlewamy 200 ml wywaru, do którego dodajemy kilka różyczek kalafiora, kilka kawałków ziemniaka, marchewki, selera, pora i pietruszki oraz łyżeczkę masła. Przygotowaną część zupy rozdrabniamy przy użyciu blendera do konsystencji odpowiedniej dla naszego dziecka. Z reszty wywaru z warzywami możemy przygotować zupę kalafiorową według własnych upodobań.

Smacznego!

sobota, 8 września 2012

Mleczny krem ze śliwkami i żółtkiem

 Przedstawiam przepis na pyszny mleczny krem z owocami. Ja wybrałam śliwki, które wyróżniają się niezwykłym bogactwem witamin i minerałów, ale oczywiście można też sięgnąć po jakikolwiek inny owoc.
Polecam!

 -po 8 miesiącu życia-



Składniki:
  • 90 ml wody źródlanej lub nisko zmineralizowanej
  • 2 śliwki
  • 3 miarki mleka modyfikowanego
  • żółtko
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

W 50 ml wody rozpuszczamy 3 miarki mleka modyfikowanego, dodajemy jedną łyżeczkę mąki ziemniaczanej i mieszamy. Pozostałe 40 ml wody mieszamy z żółtkiem i zagotowujemy.
Następnie do wrzącej wody z żółtkiem powoli wlewamy przygotowane mleko z mąką. Całość zdejmujemy z ognia i mieszamy aż do zgęstnienia.
Śliwki dokładnie myjemy, obieramy i usuwamy pestki, następnie wrzucamy do blendera śliwki i przygotowany wcześniej budyń mleczny. Rozdrabniamy, aż do otrzymania jednolitej konsystencji.
Na koniec owocowy krem przekładamy do miseczki.
Smacznego!

czwartek, 6 września 2012

Surówka z dyni i brzoskwini

Przedstawiam mój nowy  pomysł na słodką przekąskę.
Surówka! Wyszła naprawdę słodka mimo, że nie dodałam cukru. Weronika z początku wyglądała na nieco zdziwioną, ale ostatecznie zjadła prawie całą miseczkę :)
Polecam!

-po 8 miesiącu życia-


Składniki:

  • mała twarda brzoskwinia
  • mały kawałek dyni
Przygotowanie:

Brzoskwinię i dynię dokładnie myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Następnie przygotowane składniki ścieramy na tarce lub rozdrabniamy przy użycie blendera. Na koniec surówkę przekładamy do miseczki.
Dużo pracy nie ma, a dzieciom raczej powinno posmakować, rodzicom też :)

Polędwiczka wieprzowa z białą kaszą gryczaną, groszkiem i marchewką

Smaczne danie dla całej rodziny. Serdecznie polecam!

-po 10 miesiącu życia-


Składniki:

  • 10-15g surowej polędwiczki wieprzowej
  • 3-4 łyżki mrożonego groszku i marchewki
  • łyżeczka masła
  • łyżeczka mąki
  • 2 łyżki białej kaszy gryczanej
  • sól
  • pieprz
  • rozmaryn
  • ok. 100 ml wody źródlanej lub nisko zmineralizowanej

Przygotowanie:

Polędwiczkę wieprzową myjemy, przyprawiamy odrobiną soli, pieprzu i rozmarynu i smażymy bez tłuszczu na teflonowej patelni (jeśli takiej nie mamy, alternatywą może być pieczenie). 2 łyżki białej kaszy gryczanej gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do 100 ml gotującej się wody, wrzucamy 3-4 łyżki mrożonej marchewki i groszku i gotujemy pod przykryciem około 15 minut. Następnie rozrabiamy w szklance 1 łyżeczkę mąki z odrobiną zimnej wody. Przygotowaną masę dodajemy powoli do marchewki i groszku cały czas mieszając. Następnie do groszku z marchewką dodajemy łyżeczkę masła.
Na koniec układamy na talerzyku polędwiczkę i kaszę, którą polewamy sosem z marchewką i groszkiem. Przed podaniem dziecku, jeśli istnieje taka potrzeba, danie rozdrabniamy.
Smacznego!

Zupa z kalarepki

Kalarepę możemy wprowadzić do diety dziecka już po 7 miesiącu życia. Jednak mało który maluszek w tym wieku może pochwalić się uzębieniem wystarczającym do tego, aby warzywo to spożyć na surowo. 
Moja córeczka na pewno by sobie z tak twardymi kąskami nie poradziła, dlatego czekając na kolejne ząbki zwlekałam z podaniem jej kalarepy. Dzisiaj postanowiłam dłużej nie czekać (Weronika ma 10 miesięcy i tylko 2 małe ząbki) i podać kalarepkę po ugotowaniu.
W połączeniu z innymi warzywami powstała smaczna lekka zupka.
Polecam!

-po 8 miesiącu życia-
(bez kminku po 7 miesiącu)


Składniki:

  • pół kalarepy
  • mały kawałek pietruszki
  • mały kawałek selera
  • mały ziemniak
  • łyżeczka masła
  • kminek
  • liść laurowy
  • 250 ml wody źródlanej lub nisko zmineralizowanej

Przygotowanie:

Kalarepę, pietruszkę, selera i ziemniaka dokładnie myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki.
Następnie przygotowane warzywa i 1 liść laurowy wrzucamy do 250 ml gotującej się wody.
Gotujemy około 15 minut pod przykryciem (warzywa muszą być miękkie). Po ugotowaniu wyjmujemy z zupki liść laurowy, dodajemy szczyptę kminku i 1 łyżeczkę masła. Na koniec całość rozdrabniamy w blenderze, do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Smacznego!

środa, 5 września 2012

Mus banan-nektarynka-brzoskwinia

To połączenie smaków owoców zarówno mi jak i Weronice niezwykle przypadło do gustu.
Polecam wszystkim!


 -po 8 miesiącu życia-



Składniki:
  • pół dojrzałego banana
  • pół brzoskwini
  • mała nektarynka

Przygotowanie:

Owoce dokładnie myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i rozdrabniamy na gładki mus przy użyciu blendera. Jeśli go nie mamy możemy użyć też zwykłej tarki.

Smacznego!

Placuszki z cukinią, dynią i kaszką kuskus

Jak wam się podoba nowa, malinowa odsłona mojego bloga? Mnie osobiście wydaje się, że tak jest znacznie lepiej.
Zachęcam wszystkich odwiedzających do komentowania postów i zadawania pytań (gdyby się pojawiły).

Moja córka jadła dzisiaj na obiad placuszki z dynią, cukinią i kaszką kuskus. W dużej części zjadła je sama co byłoby dla mnie niemałym odciążeniem, gdyby nie wielkie sprzątanie, które czekało na mnie kiedy skończyła. Mimo to, myślę, że warto pozwolić dziecku na samodzielne jedzenie, być może dzięki temu wcześniej samo zacznie posługiwać się łyżką i widelcem. Liczę na to :)
A oto przepis na placuszki:

 -po 10 miesiącu życia-



Składniki:
  • pół szklanki startej cukinii
  • pół szklanki startej dyni
  • 1 łyżka posiekanej cebuli
  • 2 łyżki kaszki kuskus
  • żółtko jaja
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Cukinię i dynię dokładnie myjemy, obieramy (w przypadku cukinii nie musimy tego robić) i ścieramy na tarce. Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Przygotowane warzywa łączymy ze sobą w misce.
2 łyżki kaszki kuskus przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do warzyw dodajemy przygotowaną kaszę, żółtko, 3 łyżki bułki tartej i 1 łyżkę oliwy z oliwek. Następnie powstałą masę przyprawiamy odrobiną soli, pieprzu i majeranku. Całość mieszamy i jeśli to konieczne dodajemy jeszcze bułki tartej. Masę musimy doprowadzić do takiej konsystencji aby udało nam się z niej uformować okrągłe placuszki. Na koniec ulepione placuszki smażymy bez tłuszczu na teflonowej patelni (jeśli taką nie dysponujemy danie możemy też przygotować w piekarniku).

Smacznego!


wtorek, 4 września 2012

Zupa z cukinii z płatkami jęczmiennymi

Dzisiaj na pierwsze danie przygotowałam Weronice zupę z cukinii. Sama w sobie jest bardzo delikatna dlatego postanowiłam połączyć ją z bardziej wyrazistymi smakami czosnku i cebuli (zbliża się okres przeziębień dlatego tym bardziej uznałam to za dobry pomysł). Do tego odrobina ziół i danie gotowe. Aby zwiększyć wartość odżywczą zupki dodałam do niej błyskawiczne płatki jęczmienne. Są wygodne w użyciu ponieważ nie trzeba ich długo gotować. Z powodzeniem można nimi zastąpić tradycyjną kaszę jęczmienną. A oto przepis:

-po 10 miesiącu życia-


Składniki:

  • pół średniej wielkości cukinii
  • ćwierć cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 ml rosołu lub wywaru z warzyw
  • 2  łyżki błyskawicznych płatków jęczmiennych
  • bazylia świeża lub suszona
  • mięta świeża lub suszona
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 miarka mleka modyfikowanego

Przygotowanie:

Na początek dokładnie myjemy cukinię i jeśli to konieczne cienko obieramy ze skórki. Następnie warzywo ścieramy na tarce (wielkość oczek dostosowujemy do możliwość naszego dziecka).  Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Przygotowane składniki chwilę podsmażamy w garnku (najlepiej jeśli to możliwe bez tłuszczu, w przeciwnym razie papierowym ręcznikiem rozprowadzamy na dnie garnka odrobinę oleju). Następnie warzywa zalewamy około 250 ml gorącego rosołu lub wywaru z warzyw i dodajemy 2 łyżki płatków jęczmiennych oraz szczyptę bazylii i mięty. Gotujemy około 5 minut. Na koniec do zupy dodajemy łyżeczkę oliwy z oliwek i miarkę mleka modyfikowanego. Całość dokładnie mieszamy.

Smacznego!

poniedziałek, 3 września 2012

Ryż z kurczakiem w sosie pomidorowo-warzywnym


Świetna propozycja na obiad dla całej rodziny. To danie na pewno przypadnie do gustu na  każdemu maluszkowi. Jest delikatne, ale nie mdłe. Przygotowując tylko jeden obiad możemy zaoszczędzić trochę czasu i pracy. Od ugotowanego dania możemy odłożyć porcję dla malucha, a resztę przyprawiać według własnych upodobań i bez ograniczeń :)
Polecam wszystkim zapracowanym!


-od 10 miesiąca życia-




Składniki:

  • 10-15g piersi kurczaka
  • 2 łyżki krojonych pomidorów z puszki lub świeżych (sparzonych i obranych ze skórki)
  • 1 łyżka zielonego groszku
  • 1 łyżka pokrojonej w kostkę czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka drobno pokrojonej cebuli
  • 3-4 łyżki ryżu
  • oregano
  • papryka słodka
  • pieprz
  • sól
  • łyżeczka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Następnie przygotowujemy składniki do sosu. Mięso oczyszczamy i kroimy na małe kawałeczki. Jeśli używamy świeżych pomidorów, przed pokrojeniem należy je sparzyć we wrzątku i obrać ze skórki. Paprykę i cebulę myjemy i kroimy w drobną kostkę.
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy mięso, cebulę, paprykę, groszek, pomidory i przyprawiamy odrobiną soli, pieprzu, czerwonej papryki i oregano. Dolewamy troszkę wrzątku i dusimy pod przykryciem około 15 minut.  Na koniec przygotowany sos łączymy z ugotowanym ryżem i dodajemy łyżeczkę oliwy z oliwek.
Konsystencję dania musimy dopasować do wieku naszego dziecka, jeśli istnieje taka potrzeba możemy sos lub nawet całe danie rozdrobnić ręcznie lub przy użyciu blendera. Ja dla Weroniki lekko rozdrobniłam sam sos, bo z ryżem radzi sobie całkiem nieźle, ale każdy musi zadecydować sam.

Smacznego!

Zupa z dyni z lanymi kluseczkami

Postanowiłam pomyśleć nad przepisami z wykorzystaniem dyni.
Dynia jest warzywem z rodziny dyniowatych stworzonym dla małych dzieci.  Łagodna w smaku, lekkostrawna i nie uczula. Ponadto zawiera dużo błonnika, beta karoten, potas i kwas foliowy.
 Jako pierwszy przedstawiam przepis na pyszną i delikatną zupkę z dyni.


-po 10 miesiącu życia-
( bez lanych klusek po 6 miesiącu)




Składniki:

  • 3/4 szklanki pokrojonej dyni
  • 1 żółtko 
  • 3 łyżeczki mąki pszennej lub kukurydzianej
  • łyżeczka masła
  • 250 ml wody źródlanej lub nisko zmineralizowanej

Przygotowanie:

Na początek dynię dokładnie myjemy. Po usunięciu gniazda nasiennego, warzywo kroimy na kawałki i wrzucamy do około 250 ml gotującej się wody. Gotujemy kilkanaście minut na małym ogniu pod przykryciem (dynia powinna zrobić się całkiem miękka).
W tym czasie możemy przygotować ciasto na lane kluseczki. W tym celu łączymy surowe żółtko z 3 łyżeczkami mąki pszennej lub kukurydzianej i 1 łyżką wody. W razie potrzeby rozcieńczamy wodą lub zagęszczamy mąką. Konsystencja ciasta powinna być zbliżona do gęstej śmietany.
Ugotowaną dynię wyjmujemy z wywaru i rozdrabniamy widelcem, tarką lub przy użyciu blendera.
Do wrzącego wywaru (po ugotowanej już dyni) cienką strużką wlewamy ciasto na kluseczki, następnie dodajemy rozdrobnioną dynię. Na koniec rozpuszczamy w zupce 1 łyżeczkę masła i całość mieszamy. Gotowe!

sobota, 1 września 2012

Ryż na mleku z jabłkiem i cynamonem

Bardzo smaczny posiłek nie tylko dla dzieci (oczywiście jeśli przygotowujemy go dla siebie lub starszego dziecka używamy zwykłego mleka krowiego). Mojej córce bardzo smakowało. Ciekawa alternatywa dla kaszki mleczno ryżowej, którą wiele małych dzieci codziennie spożywa na śniadanie. Czasem dla odmiany warto podać naszym pociechom coś nowego :)
Pyszne, polecam!


-po 10 miesiącu życia-
(bez cynamonu i po rozdrobnieniu po 6 miesiącu)




Składniki:

  • 4 łyżki ryżu
  • 1 małe jabłko lub pół dużego
  • 3 miarki mleka modyfikowanego
  • 90 ml wody źródlanej lub nisko zmineralizowanej
  • cynamon
  • łyżka kleiku ryżowego

Przygotowanie:

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jabłko dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do miseczki wlewamy 90 ml lekko podgrzanej wody i rozpuszczamy w niej 3 miarki mleka modyfikowanego. Następnie dodajemy starte jabłko i ugotowany ryż.
Na koniec wsypujemy łyżkę kleiku ryżowego. Całość dokładnie mieszamy i przyprawiamy cynamonem.
Smacznego!

Zupa marchewkowo-fasolkowa

A oto kolejny przepis na szybką w przygotowaniu zupkę na pierwsze danie.
Polecam!


-od 10 miesiąca życia-
(bez natki pietruszki od 6 miesiąca)



Składniki:
  • pół dużej marchewki
  • garść fasolki szparagowej
  • 3 łyżki kleiku ryżowego
  • natka pietruszki
  • łyżeczka masła 
  • 250 ml wody źródlanej lub nisko zmineralizowanej

Przygotowanie:

Marchewkę i fasolkę dokładnie myjemy. Marchewkę obieramy ze skórki i ścieramy drobno na tarce. Fasolkę kroimy na kawałki o wielkości odpowiedniej dla naszego dziecka. Zagotowujemy 250 ml wody i wrzucamy do niej wcześniej przygotowane warzywa. Gotujemy pod przykryciem około 10 minut (fasolka musi być miękka). Po ugotowaniu do zupki dodajemy 3 łyżki kleiku ryżowego i łyżeczkę masła. Na koniec danie doprawiamy posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!

Uwaga!
Składniki w zupce są odpowiednie dla dziecka od 6 miesiąca życia, ale przygotowując danie dla takiego maluszka musimy pamiętać o dokładnym rozdrobnieniu zupki (powinna mieć konsystencje gładkiej papki). Możemy do tego użyć na przykład blendera.