Weronika skończyła kilka dni temu 11 miesięcy! Uznałam, że to odpowiedni moment na włączenie do jej diety MAKARONU. Jestem jego wielką miłośniczką, dlatego jestem pewna, że nie raz zagości w małej miseczce mojej córki. Makaron jest dobrym zamiennikiem kasz glutenowych.
Dzisiaj wykorzystałam go jako dodatek do zupki.
Polecam!
-po 11 miesiącu życia-
Składniki:
- kawałek kabaczka
- kawałek bakłażana
- 2 łyżki makaronu dowolnego kaształu
- łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- słodka papryka - przyprawa
- sól
- pieprz
- 250 ml wody źródlanej lub nisko zmineralizowanej
Przygotowanie:
Kabaczek i bakłażana dokładnie myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki. Do 250 ml gotującej się wody wrzucamy przygotowane warzywa i 2 łyżki makaronu. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut. Po tym czasie zupkę przelewamy do blendera, dodajemy łyżeczkę oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego i przyprawiamy odrobiną słodkiej papryki, soli i pieprzu. Na koniec danie rozdrabniamy do odpowiedniej dla naszego dziecka konsystencji.
Smacznego!