Podaję przepis na pysznego łososia pieczonego w folii z dodatkami czyli warzywami i ryżem w ciekawym sosie koperkowym. Znowu próba nadania dość nudnemu obiadkowi nieco więcej smaku.
Nieskromnie mówiąc myślę, że udana :)
Zachęcam do spróbowania!
-od 9 miesiąca życia-
Składniki:
- 10-15g świeżego fileta z łososia
- 2 łyżki ryżu
- 3-4 różyczki brokuła świeżego lub mrożonego
- 3-4 różyczki kalafiora świeżego lub mrożonego
- łyżeczka masła
- 1 miarka mleka modyfikowanego
- 1 łyżeczka kleiku ryżowego
- oliwa z oliwek
- rozmaryn
- koperek
Przygotowanie:
Łososia myjemy, smarujemy oliwą z oliwek i przyprawiamy rozmarynem. Tak przygotowaną rybę owijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku około 20 min w 180 stopniach.
2 łyżki ryżu gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Warzywa dokładnie myjemy i gotujemy w niewielkiej ilości gotującej się wody lub na parze.
W małym rondelku rozpuszczamy 1 łyżeczkę masła, następnie zdejmujemy naczynie z ognia i do masła dodajemy 30 ml ciepłej wody i 1 miarkę mleka modyfikowanego. Odcedzamy ugotowany ryż i wsypujemy go do przygotowanego mleka z masłem, na koniec dodajemy jeszcze łyżeczkę kleiku ryżowego i łyżeczkę koperku. Całość mieszamy.
Na talerzyku układamy upieczonego łososia, ugotowane warzywa oraz ryż w sosie.
Smacznego!